Проект създава уникални кътове за четене в София

Нестандартни пейки с формата на буквите от кирилицата ще бъдат разположени през месец май в различни кътчета в централната част на София.

Проектът се нарича „Скритите букви“ и е на фондация „Прочети София“. Той се реализира с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година“ на Национален фонд „Култура“.

24-2

Според проекта буквите ще са 12 и ще бъдат поставени в по-тихите зони на градини, паркове и дворове в центъра на столицата. Избрани са знаците – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю и Я, защото нямат аналог в латиницата и в гръцката азбука.

Буквите няма да са самотни – всяка пейка ще бъде придружена със стихотворение на български поет, вдъхновено, посветено или свързано по друг начин със съответната буква. Поетите са Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. Така пейките ще обособят нови места за четене, извън шума и обичайните туристически обиколки. „Скритите букви“ е съвременен прочит на българската кирилица – идея, която тръгва от пресечната точка между типография, литература и градска среда, за да очертае нови културни траектории в София, 24-3да провокира среща със съвременната българска поезия, да създаде различно преживяване за жителите и гостите на града. Идеята и дизайнът на оригиналните пейки е на художника Кирил Златков, а проектът добива завършения си вид благодарение на усилията на Тодора Радева и архитекта от WhATA Анета Василева.

Организаторите планират и няколко литературни разходки, както и дискусии, свързани с литературното картографиране и намесите в градска среда. В рамките на проекта са предвидени и две дискусии. Първата е „Да пишеш София”, на която Александър Шпатов и славистът и преводач от български Ян Паул Хинрихс говориха за литературния образ на градовете и как творбите могат да създадат траен ореол на конкретни места. На втората „Скритите букви” ще потърсят връзка с други аналогични намеси в градската среда и ще очертаят пътя и ефекта, които имат 24-1подобни проекти.

„Скритите букви” ще се появят на 22 май, а всеки, който иска да разгледа пейките и да се усамоти на тях, ще може да ги намери воден от специална онлайн карта.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си