Скок на цените на жилищата с близо 25% за последните три години

Пловдив следва с минимална разлика София по поскъпване на имотите

0

Цените на жилищата у нас са скочили с близо 25% за последните три години. Това сочат данни на Националния статистически институт. Очаквано най-голямо е поскъпването в София. Той е и най-бързо разрастващия се град по брой на населението. През третото тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с цели 34% по-високи от същия период на 2015 г.

Веднага след София с минимална разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,4% за три години. В останалите четири големи града с над 120 000 жители поскъпването на апартаментите също е сериозни темпове. Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е с малко над 25%. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 17,76% за три години. Това е около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на апартаментите има в градовете, където заплатите нарастват и се разкриват нови работни места.

Статистиката сочи, че скокът в цените на старото строителство е по-голям, в сравнение с повишението при новото строителство. В рамките на 3 години старите апартаменти са поскъпнали средно с 26,41%, докато новите с 22,41%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе. В Пловдив старите и новите жилища поскъпват с почти един и същи темп, а от големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 31,11%, при 23,62% за старото.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си