Системни жалби бавят търгове за милиони в жп сектора

0
На деветото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020 бяха отчетени напредъкът и проблемите по програмата

Рискуваме да изгубим европейско финансиране, ако спешно не се направят промени в ЗОП, предупреждават експерти

Системните обжалвания на обществените поръчки за големите жп проекти поставят под риск Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ). Това предупреди ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020. Тя допълни, че е необходимо да бъдат направени спешни промени в Закона за обществените поръчки, в противен случай държавата рискува да загуби значителни средства от европейските фондове до 2020 година.

4-5_JP.1_NEW
Все още няма сключен договор за строителство в участъка Елин Пелин – Костенец

Василева коментира още, че до момента няма сключен договор за строителство в участъка Елин Пелин – Костенец, а проектът е в процес на обжалване вече 11 месеца. Идентифицираме проекта като рисков, защото времето до края на програмния период не е достатъчно за приключване на мащабните строителни дейности по тази жп линия, посочи Галина Василева. Тя допълни, че има възможност да се завърши само един от трите лота на проекта в оставащия срок, а за другите два вероятно дейностите ще бъдат завършени частично.

Втора фаза на проекта Пловдив – Бургас се изпълнява в срок и преди дни НКЖИ обяви тръжна процедура за участъка Оризово – Михайлово, който е най-сложният и предвижда изместване на трасето от съществуващата жп линия, подчерта Василева. По думите й, предстои обявяване на обществените поръчки за модернизация на няколко жп гари в страната и за изграждане на ETCS (European Train Control System) по основни жп направления в страната.

По отношение на Лот 3.2 на АМ „Струма” стана ясно, че Върховният административен съд окончателно е отхвърлил три жалби по ОВОС и изпълнението на проекта може да продължи. Предстои обявяване на процедура за строителство в най-кратки срокове.

Въпреки сериозния напредък в строителството на Лот 3.1 от автомагистралата и тук могат да се появят рискове за изпълнението, свързани с откритите нови археологически разкопки, отчете Василева. Тя заяви, че тунел „Железница” може да бъде завършен до 2021 г., ако бъде избран изпълнител до края на 2018 г. Ръководителят на Управляващия орган на програмата коментира още, че по тази приоритетна ос (ПО 2) заложените средства за проектите надвишават свободния финансов ресурс с почти 400 млн. евро, което изисква навременно решение.

Изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев отчете напредъка на проекта за изграждане на третия метродиаметър в столицата. Той заяви, че строителството върви съгласно заложените срокове и новите 12 км ще бъдат завършени до края на 2019 г. Братоев коментира още, че в началото на месец юли ще бъдат доставени в България 2 от общо 20 нови метровлака, които ще обслужват третата линия. Останалите 18 влака ще пристигат поетапно до януари 2019 г. По думите му, в момента тече обществена поръчка за проектиране на следващо разширение на линия 3 до кв. „Слатина“. То включва 6 км метролинии и 6 нови метростанции, които ще обслужват 140 хил. души.

В рамките на заседанието началникът на отдел „България, Словения и Хърватска” в ГД „Градско и регионално развитие” към ЕК Аурелио Сесилио заяви, че комисията предвижда модернизация на политиките за сближаване в следващия многогодишен финансов период. За България това може да означава дори повече средства от настоящия период. Новите политики са насочени към по-индивидуализиран подход, за да се намалят неравенствата и да се навакса развитието на страните с по-слаб растеж. Брутният вътрешен продукт на глава от населението остава водещ критерий при разпределяне на средствата.

За втори път спират строителството на железопътния участък София – Волуяк

4-5_JP.kare

Обществената поръчка за „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София – Волуяк за проект „2014-BG-TMC-0133-W – Развитие на железопътен възел София: железопътен участък София – Волуяк” бе спряна за втори път, след като рестартът бе даден на 21 май тази година. Стойността на проекта е 208 млн. лв.

Жалба спря търга и за още един проект, който е на стойност 48 036 931 лв. Това е „Проектиране и строителство на системи за сигнализация и телекомуникации и Европейска система за управление на влаковете (ERTMS) за проект „2014-BG-TMC-0133-W – Развитие на железопътен възел София: железопътен участък София – Волуяк”.

В търговете бяха включени дейности по железопътната линия в участъка София – Волуяк, включително гара София, гара Обеля и гара Волуяк. Финансирането е по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) – сектор „Транспорт”, а по проекта бе предвидено да се работи 42 месеца.

София – Волуяк е част от проекта София – Драгоман и едновременно с това – и от жп възел София.

„Евротранспроект” подготви подробен устройствен план и технически проект за модернизация на железопътните участъци: „Гара Подуяне – Гара Биримирци”, „Гара Биримирци – Гара Подуяне разпределителна”, „Гара София – Гара Елин Пелин”, „Гара Казичене – Гара Равно поле – Гара Столник” и за проект „Развитие на железопътен възел София“.

НА ТЕЗГЯХА

Съдебен изпълнител обяви за продан сградата на БДЖ в центъра на столицата

4-5-PRODAN-1

Съдебен изпълнител обяви на търг с публично наддаване сградата на БДЖ в центъра на София. Тя обаче е паметник на културата и се намира на изключително атрактивно място в центъра на града. Сагата с държавните железници, която датира от години, продължава. Заради огромните задължения на железниците и нетърпимостта на кредиторите към повече отлагане на разплащанията холдингът пристъпва към тази крайна мярка с публичната продан на емблематичната за столицата сграда. В момента там се помещава администрацията на дружеството. Обявена е за продажба като офис с над 1800 кв. м площ. Исканата цена е повече от 7 млн. лева.

Срокът за подаване на оферти е до 2 юли. Факт е, че не за първи път БДЖ пуска на публична продан свои недвижимости, включително и тази сграда – паметник на културата. С нови кредити и други опции собствеността все още е тяхна.

ДИАЛОГ

Филип Алексиев, финансов директор на „Холдинг БДЖ”:

Оптимист съм, че ще запазим този паметник на културата

4-5-ALEXIEVОптимист съм, че ще запазим сградата, защото досега винаги сме поддържали добър диалог с облигационерите, каза шефът на „Холдинг БДЖ“ Филип Алексиев. Държавата ще отпусне 20 млн. лв. като финансова помощ, която ще послужи за плащане на облигационерите за сградата на БДЖ. Той коментира появилата се информация, че сградата, в която се помещава администрацията на БДЖ, е обявена за продан от частен съдебен изпълнител.

Наскоро кредиторите решиха да пуснат за продан половината сграда, тъй като другата половина е собственост на БДЖ. Не бих казал, че това е извиване на ръце, но е инструмент от тяхна страна за по-добри позиции в рамките на преговорите, които се водят за окончателно решаване на втория облигационен заем, обясни Алексиев. Едно от условията, които облигационерите поставят, е до края на юни да се платят парите, по които БДЖ – Пътнически превози е осъдена – 20 млн. евро. Другото е холдингът да стъпи като доброволен съдлъжник, за да се избегнат разходи по следващи дела.

По думите му, предстои да бъдат отпуснати от държава 20 млн. лв. на БДЖ като възмездна финансова помощ, която ще послужи за плащане на облигационерите. Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че са запорирани сметките на БДЖ – Пътнически превози заради дългове. Обявяването на централата на БДЖ за продан е част от мерките, които недоволните кредитори предприемат, за да си съберат вземанията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си