Навигатор Home » Новини » Сиропиталището в Бургас се превърна в най-иновативно училище в града

Сиропиталището в Бургас се превърна в най-иновативно училище в града 

16_Burgas-7

В дворното пространство на обновената сграда са обособени спортни площадки с модерни паркови елементи      

Ирина ГЕНОВА

16_Burgas-5

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов разгледаха иновативното училище

Домът за деца, лишени от родителски грижи – „Александър Георгиев – Коджакафалията”, или по-известен като сиропиталището в Бургас, се превърна в най-модерното училище в града. Това стана след основна реконструкция на сградата.

ОУ „Ал. Георгиев – Коджакафалията“ отвори врати през септември, за да приеме и първите си ученици.

Кабинетите за изучаване на чужди езици, природни науки, информационни технологии, изобразително изкуство и музика са оборудвани модерно, по най-съвременните технологии.

16_Burgas-816_Burgas-9

Интерактивни дъски има във всеки кабинет, учениците са с таблети и лаптопи, мебелите са пригодени за специфичния ръст и потребности на децата.

16_Burgas-1

На вратите на класните стаи са снимките на децата и имената им, а в коридорите – шкафчета за учебниците

В коридорите са монтирани шкафчета, в които учениците ще могат да оставят учебниците и помагалата, които използват в училище, и така няма да им се налага всеки ден да носят тежките раници. Шкафчетата са надписани с имената на децата.

В стаите има проектори за образователни филмчета. Всяко помещение е обзаведено по различен начин, според образователната програма.

Сградата на бившето сиропиталище бе ремонтирана основно. Има ново фасадно решение – подменена е дограмата, за да се постигне съвременно екстериорно звучене. В дворното пространство са направени площадки за спорт и отдих с модерни ударопоглъщащи настилки и паркови елементи.

16_Burgas-2

Поглед от „топлата връзка“ към двора и игрищата

Монтирана е инсталация със слънчеви колектори с целогодишен режим на работа. Екологичната концепция на проекта е завършена със събиране и използване на дъждовните води за поливни нужди.

Реконструираната сграда има „топла връзка” със сградата на Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ и на ПГРЕ „Г. С. Раковски“.

Образованието в новооткритото училище включва предучилищна подготовка, начален и прогимназиален етап и общообразователна подготовка. Занятията се провеждат по целодневен режим.

16_Burgas-3

Стая за игра за най-малките

16_Burgas-4През учебната 2017/2018 г. са приети около 200 деца. Предвижда се броят им през следващите две учебни години да се увеличава.

Сградата е построена през 1915 г. върху терен, дарен от благодетеля на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията. Тя е била сиропиталище за деца, чиито родители са загинали в Балканската война. Впоследствие се превръща в интернат от затворен тип, какъвто беше през последните 50 години.

 

Добавете коментар