Навигатор Home » На фокус » Синдикати срещу решението на държавата за концесия на Летище София

Синдикати срещу решението на държавата за концесия на Летище София 

12-13_Sindikati-3

Те се обявиха против намеренията с приходите да се спасява изпадналата в криза компания БДЖ

Съюзът на транспортните синдикати (СТСБ) на КНСБ се противопоставя на намеренията за отдаване на Летище София на концесия. Това е записано в позицията на СТСБ след срещата на президента на КНСБ Пламен Димитров със служебния премиер 12-13_Sindikati-2Огнян Герджиков. Аеропортът е национален обект с особено важно стратегическо значение за националната ни сигурност, което е все по-актуално сега, когато опасността от терористични актове и от непредвидими обрати във водените в близост локални войни е на практика ежедневие. Считаме, че би било проява на далновидно държавническо мислене и висша отговорност пред нацията, ако най-голямото национално летище остане под контрола на държавата”, се казва в позицията.

Според синдикатите Летище София е един от най-ценните активи на Република България. Според тях чрез подобряване на управлението и чрез привличане на частни и публични инвестиции под контрола на държавата може да се постигнат отлични финансови резултати, които да остават в страната ни.

От синдикатите оценяват, че модернизирането и управлението на подобен обект е скъпоструващо начинание, но смятат, че концесионирането му е нецелесъобразно и противоречи на националните интереси, след като държавата е инвестирала близо 900 млн. лв. за изграждането на терминали, писта, прилежаща инфраструктура като пътища, метро и т.н.

12-13

Над 200 синдикалисти излязоха миналата година на протест срещу концесията на летището

За сравнение – в проекта на концесионен договор са заложени изисквания за 306 млн. лв. инвестиции и то за цели 35 години напред, аргументират се от синдикатите. Те смятат, че трябва да се запази мажоритарното присъствие и непосредственият контрол на държавата. От СТСБ са категорично против с отдаването на концесия на печеливше предприятие да се финансира друго дружество. Считаме, че дружеството БДЖ, което през годините беше доведено до сегашното си състояние от политиката на поредица правителства и ръководства, трябва да бъде ангажимент на цялата държава и политическите сили, се казва в позицията. Не приемаме идеята необходимите за оздравяване на БДЖ средства да се осигуряват чрез прибързано „търгуване” на всяка цена на един от последните останали ценни държавни активи, при това с противоречиви обосновки и при недостатъчно ясни условия. Решително възразяваме и срещу неизбежното настройване на две големи групи транспортни работници едни срещу други, се казва в позицията на синдиката. Според организацията за модернизирането и управлението си летището се нуждае от сериозни инвестиции, но то 12-13_Sindikati-4разполага с ресурс и с капацитет, за да носи приходи за държавата. Като аргумент се посочва, че повече от половината летища в европейски столици са собственост на държавата. От синдиката настояват за държавна помощ за компанията и за увеличаване на средствата за субсидиране на градския обществен транспорт, защото субсидията не е променяна през последните 10 години.

 

ФИНАНСОВИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Летище София обяви 43% годишен ръст на пътникопотока за януари 2017-а, което е 468 968 пътници. Според същия отчет има 25% годишен ръст за януари на общия брой на кацащите и излитащите самолети на Летище София през януари 2017 (4529). Редовните международни и вътрешни линии са 87%, а чартърните полети, товарните и бизнес самолетите си разпределят по 3%. Карго полетите са със 17% годишен ръст през януари (1539 т.).

В началото на тази година летището съобщи и за проучване, което установила задоволство на пътниците от обслужването.

До 28 февруари 2017 г. Сметната палата трябва да приключи одита за съответствие при финансовото управление на Летище София, засягащ периода 1 януари 2013 – 30 юни 2016 година, разпореден в края на юли 2016-та от 43-ото НС след решение на Комисията по бюджет и финанси по предложение на Румен Гечев.

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до края на март 2017 г.

След железниците рокади и по върховете на въздушния транспорт

12-13--ROKADI

Пламен Станчев (вляво) е новият шеф на Летище София, а Христо Щерионов поема Гражданска въздухоплавателна администрация

След заседание на съвета на директорите на Летище София за изпълнителен директор е избран Пламен Станчев, който бе шеф на летището в периода 2006-2010 г. Досегашният изпълнителен директор Христо Щерионов пък е назначен за главен директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация”. Няма огласени мотиви за смяната, но пък оценката за Щерионов е, че е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор и по време на неговото управление софийското летище е „постигнало значително увеличение на обслужените пътници. Ръководството на министерството очаква от него подобни добри резултати и на новата му позиция.” Смяната по върховете логично разбуни духовете, тъй като името на Пламен Станчев се свързва с редица скандали. Toй бе отстранен от директорския пост на летището през 2010-а след проверки от различни институции за дейността на аеоропорта. Инспекции на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., одити на транспортното министерство от началото на 2010 г. и на Комисията за защита на конкуренцията откриха редица нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони. Одитите разкриха, че в периода на управление на Станчев на столичната аерогара са регистрирани поредица злоупотреби. Обхватът е широк – от организацията на обществените поръчки, през несъбиране и неправомерно разсрочване на летищните такси до ограничаването на свободната конкуренция. Появиха се дори съмнения, че дружеството тенденциозно се е управлявало неефективно, след като държавата вложи над 300 млн. лв. в изграждането на нов терминал и писта.

За лошото финансово наследство на екипа на Пламен Станчев припомни през лятото на 2016 г. досегашният директор Щерионов. Тогава той изнесе данни, че националният авиопревозвач „България ер” все още дължи 47,2 млн. лв. на Летище София, а погасителният план предвижда те да бъдат изплатени до края на 2021 г.
Резултатите от всички проверки на аеропорта за периода 2006-2010 година бяха изпратени на прокуратурата, но резултати от това така и не са оповестени.

Министър Христо Алексиев:

Новият път до аеропорта трябва да е готов до ноември 2017 г.

Допълнителна мобилизация на човешки ресурс и актуализиран график за работа поиска служебният транспортен министър Христо Алексиев, който провери строителството на пряката пътна връзка между Летище София (Терминал 2) и бул. „Брюксел“. Проектът трябва да бъде завършен по договор до февруари 2018 г., но Алексиев настоява строителният консорциум да приключи работата до ноември 2017 г.

Служебният министър се ангажира лично да осъществява мониторинг на проекта.

12-13--PUT-PISTA

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев извърши проверка на проекта за пряка пътна връзка между Летище София (Терминал 2) и бул. „Брюксел“

От страна на строителите не са изготвени проекти за две пресичания – газово и електрическо, констатира Христо Алексиев. Липсата им може да бъде критична за приключването на проекта. Необходимо е те да се изготвят и съгласуват в кратки срокове, за да не повлияят на завършването на целия проект.

Новият мост и пътните връзки към него ще осъществяват скоростна пътна връзка от центъра на града към Летище София. Съпътстващата инфраструктура е важна част за представянето на страната ни по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., каза още министърът. Междувременно той се срещна с представители на Асоциацията на българските авиокомпании.

По време на разговорите представителите на бранша заявиха желание да бъде създадена стратегия, която да дава основните насоки за развитието на авиацията. Те изразиха желание да продължи работата на Консултативния съвет по въпроси, свързани с гражданската авиация. Друга важна тема, която беше поставена от бранша, е разрешаването на статута на северните райони, намиращи се около охраняемата зона на Летище София. По думите им, при част от имотите има все още неизяснена собственост и ясно разделение, липсват улици и инфраструктура. Това не дава възможност там да се насърчават дългосрочните инвестиции, в областта на ремонтната дейност и техническа поддръжка на самолети. Служебният министър обеща, че ще бъдат предприети действия, според компетенциите на министерството, за разрешаването на поставените въпроси.

Засилен интерес за редовни полети от Пловдив

Преговори с две авиокомпании за откриване на нови линии от Летище Пловдив се водят в момента. Това стана ясно по време на първото за годината заседание на Фонда за развитие на Летище Пловдив.

Председателят на 12-13_Plovdiv-1Управителния съвет – кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов, изрази надежда, че 2017 година ще бъде силна за фонда и летището. Прогнозите са оптимистични и се надяваме на увеличение на броя на пътниците и дестинациите, заяви той. Само преди броени дни авиокомпанията „Райънеър” обяви своята втора линия от Пловдив до Брюксел Шарлероа, която ще стартира в началото на октомври два пъти седмично като част от планираната зимна програма за 2017 г., отбеляза директорът на летището Васил Щърбанов. В момента авиокомпанията има полети до Лондон. „Райънеър” изпълнява редовни линии от Летище Пловдив от пет години и вече е превозила над 400 000 пътници.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов подчерта, че силното икономическо развитие на региона и повишеният стандарт на живот ще увеличат както броя на пътниците, така и на туристическия поток. „За община Пловдив развитието на Летище Пловдив винаги е било приоритет. Това е много важно не само за икономическия възход на региона, но и в контекста на предстоящото ни домакинство като Европейска столица на културата 2019“, каза още зам.-кметът. Той изрази оптимизъм, че през тази година към фонда ще се присъединят нови общини.

Първият по рода 12-13_Plovdiv-3си в страната „Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България” бе създаден през 2010 година с цел да подпомага развитието на аерогарата. В него членуват общините Пловдив, „Родопи”, Асеновград, Куклен, Калояново, Първомай. С помощта на фонда успешно стартираха първите от десетилетия редовни линии от Летище Пловдив, като и в момента активно участва в новите преговори.

 

Отговор на Синдикати срещу решението на държавата за концесия на Летище София

  1. Лозан

    Най-глупавото, което може да се направи в този момент е да се спре концесията. Летище София запада все повече. Скоро ще започнат и по-сериозните проблеми. Време е доказана фирма да се заеме и да направи летището европейско. Имаме чудесен пример с летищата във Варна и Бургас.

     

Добавете коментар