Американската компания „Сенсата Технолоджис” открива трети завод у нас. Инвестицията е за 100 млн. лв., съобщи архитект Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстър – България.

Компанията сега има два завода в България – в Ботевград и в Пловдив, както и централен и развоен център в София. Тя произвежда сензори за спирачните и горивните системи на автомобили, както и електрозащитни и сензорни устройства с приложение в автомобилната индустрия, самолетостроенето, строителната техника и др.

„Сенсата” има и тестова лаборатория в София, в която работят 100 инженери и техници в областта на изпитанията за издръжливост, развойната дейност, разработката на оборудване за технологиите на компанията.

В България 140 фирми произвеждат авточасти за световни марки автомобили. Секторът осигурява 40 000 работни места, а оборотът на компаниите достига 3,5 млрд. евро. Инвестициите в автомобилния сектор у нас през последните години са близо 800 млн. лв. Автомобилната индустрия е сред най-бързо развиващите се сектори в страната, уточнява арх. Станиславов.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си