Села и градове стават строителни площадки до края на лятото

0

Кметовете по места бързат с плановите ремонти на образователната и уличната инфраструктура, на културните и спортните обекти

Докато месеците юли и август са чакани от мнозина заради летните отпуски и почивки, за администрациите в различните населени места това е време за активна работа. Периодът по традиция се ползва за активна строителна дейност. Кметовете усвояват ударно заделените и спечелени по проекти средства и ги инвестират в планови и спешни ремонти. Заявките са това лято да се работи още по-активно и да се гонят видими резултати и поради факта, че следващата година ще ходим на местни избори. Градоначалниците бързат да си напишат домашното, да закрепят доверието на избирателите с надежда за нов мандат.

Очаквано, училищата и детските градини са първи в списъка за ремонти. Работата там започна буквално след последния за годината школски звънец.

Поли ВАСИЛЕВА

Лом обновява 5 училища и 2 детски градини, като ремонтните работи са за над 11 млн. лв.

Започна изпълнението на мащабния проект за обновление на образователна инфраструктура, съобщиха от общината. За 30 месеца в града ще бъдат ремонтирани основно 5 училища и две детски градини. Общата стойност на проекта е 11 795 862 лв. 11 695 000 лв. са безвъзмездна помощ от Европейската програма „Региони в растеж”. Делът на общината във финансирането е само 100 000 лв.

12-13-LOM-3

Изпълнението на проекта започна преди дни със санирането на детска градина „Снежанка”. За нейния ремонт ще бъдат вложени 1 039 000 лв.

Проектът на общината предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, които включват ремонт на покрива, смяна на дограмата, топлоизолация на фасадата. Предвидено е и поставяне на соларни колектори за топла вода, ново обзавеждане.

Обновлението на сградата започна с тържество, на което кметът Пенка Пенкова пожела на строителите да направят от сегашната забавачка един уютен, топъл и светъл дом за ломските деца.

Сградата на „Снежанка” е строена през 1947 г. С изпълнението на проекта тя ще смени визията си основно, ще стане като нова. По общия проект ще бъдат обновени и двете емблематични училища на Лом – гимназията „Найден Геров”, строена веднага след освобождението на града от турско робство, и СУ „Димитър Маринов”.

Още едно средно училище ще смени вида си – „Отец Паисий”. За обновлението на неговата сграда ще бъдат вложени най-много средства – 2,6 млн. лв. Освен „Снежанка” ремонт ще бъде направен и на детската градина „Калинка”.

Освен външно сградите ще претърпят и вътрешно изменение. Обновлението ще обхване и учебните стаи, лабораториите и библиотеките, спортните салони и училищните дворове.

Проектът предвижда доставка и монтаж на ново обзавеждане на класните стаи и детските зали.

Инвестират над 2 млн. лв. в мост и пътна връзка до Троянския манастир

Над 2,2 млн. лв. ще се инвестират в изграждането на нов мост над р. Бели Осъм и пътна връзка за Троянския манастир и Орешак, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

12-13--MOST-RILSKI-1

Подписан е договорът за изграждането на нов мост над река Бели Осъм в Троян и на пътна връзка за Троянския манастир и Орешак. Изпълнител на проекта ще е „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Стойността му е 2 249 993,77 лв. с ДДС и ще се финансира от бюджета на агенцията.

С изграждането им транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града и ще преминава през източния му край. Предвижда се построяването на нов мост над река Бели Осъм в град Троян и на пътна връзка между път II-35 Троян – Ловеч и път III-357 Троян – Орешак. Новото съоръжение ще бъде с дължина 43,2 метра. Ще се рехабилитират и 100 метра от съществуващия път II-35 Троян – Ловеч. Отсечката е при входа на Троян и съвпада с улиците „Васил Левски“ и „Крайречна“ в града. Срокът за изпълнение е 12 месеца.

РЕФЕРЕНДУМ

Общината в Мездра пита жителите как да облагороди района

Поли ВАСИЛЕВА

Общината в Мездра организира допитване до жителите на селата, в които предстои облагородяване на средата с изграждането на малки обекти, съобщиха от администрацията. В него участваха заместник-кметът Сашо Илиев, главният архитект Марина Ташева, представител на фирмата изпълнител на обектите.

12-13_Mezdra_dopiitv-proekt_plo6tad

В село Оселна е предвидено изграждане на сцена на открито, на физкултурен кът с тенис на маса, фитнес, на воден кът с беседки и пейки.

На срещата местните жители коригираха проекта на общината. Те искат разширяване на пространството за отдих чрез премахване на амфитеатъра, искат беседки и ограда в долната част на имота. Настояват и за ново осветление и да има и чешма с вода за пиене.

В село Боденец местните също не приеха без забележки плана за строителството на спортна площадка с футболно игрище, трибуни и помещение за спортния инвентар. Общината ще вложи повече средства, за да бъдат изградени две подпорни стени и да се изравни теренът. Това не се оказа достатъчно за хората от селото. Те пожелаха да има и пешеходна алея, повече места по трибуните за публика, външна чешма и ново осветление.

В двете села представителите на общината обещаха да направят промени в инвестиционните проекти и да се съобразят с направените предложения от хората.

Започна реконструкцията на Младежкия дом в Белоградчик

Цвета ИВАНОВА

Започна ремонт на Младежкия дом в Белоградчик, съобщи кметът Борис Николов. Сградата е строена през 70-те години на миналия век и оттогава не е обновявана. Тя отдавна е надхвърлила предназначението си за място на младите хора и се е превърнала в градска необходимост. В нея се организират събития на деца и възрастни, на хора от различни професии. Това се дължи на факта, че в града няма друга зала за обществени прояви, освен читалищния салон. Домът се намира в самия център и е удобен за всякакви срещи и празненства.

12-13_Belfgrad4ik

Проектът на общината, която е собственик на сградата, предвижда основен ремонт на покрива, топлоизолация на фасадите, смяна на дограмата, на осветлението и паровата инсталация. Ще бъде изградена и рампа, защото в сегашния си вид сградата е недостъпна за хора с увреждания.

Вътрешният ремонт предвижда пълно обновление на двете зали, фоайето и коридорите.

Средствата за ремонта са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж”. Стойността им е 500 000 лв. За вътрешното обновление средствата се осигуряват от общинския бюджет, допълни кметът. Стойността им е 50 000 лв.

ОТЛИЧНИЦИ

Горнооряховският исторически музей с нова зала „Археология”

Лилия ЦВЕТАНОВА

Напълно обновена е зала „Археология” в Историческия музей на Горна Оряховица. Археолози, музейни работници, основатели на музейното дело в града участваха в официалното й откриване. След ремонта е създадена благоприятна среда за съхраняване и представяне на движимото културно наследство на железничарския град. В модерната зала за първи път намират място предмети с научна стойност, пазени до момента в хранилището на музея. Новата експозиция представя и най-ценните находки от подновените през 2015 г. разкопки на крепостта „Ряховец”.

Работата по зала „Археология” започна по проект, финансиран от Министерството на културата, който беше дофинансиран от община Горна Оряховица.

Паралелно беше направен и ремонт на фондохранилището. Обновяването ще продължи и в другите ни зали, съобщи директорът на музея Пламен Мадемов.

12-13_GO-Muzei.1

Специален подарък на културната институция направи кметът на града Добромир Добрев, който дари сребърен сервиз за чай от началото на XX век. Сервизът е принадлежал на инж. Стефан Ковачев – човека, създал кооперация „Виделина”, която в началото на миналия век докарва електричеството в Горна Оряховица.

Сервизът бил предложен на благотворителен търг, а наддаването спечели с над 1000 лв. бургаският бизнесмен Десимир Генчев. Той обаче реши, че сервизът трябва да остане в Горна Оряховица, и го дари на кмета, който, от своя страна, го подари на Историческия музей.

Заедно с откриването на обновената зала бе дадено началото и на петото поред издание на летните „Семейни съботи в музея”. Идеята им е да се запознаят децата на Горна Оряховица с историята чрез забава и игри, а инициативата става все по-популярна.

Археологическите занимания с деца и семейства са обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни фотоси от теренните проучвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват части от устройството и историята на емблематичната горнооряховска крепост.

Една от атракциите е реплика на древен стан с тежести на повече от 6000 години. С него всички желаещи могат да се докоснат и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите бяха предвидили много изненади за участниците в откриването. Всеки посетител получи като сувенир старинен хрисовул с восъчен печат, а името му бе изписано на ръка от старовремски монах калиграф, в чиято роля се бе превъплътил преписвачът на древни текстове Йордан Караатанасов от Поликраище.

Непосредствено след откриването на залата в музея започна и първото издание на новата лятна игра „Експонатите разказват”. В нея най-добрите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди. Летните занимания за деца и родители ще продължат до 15 септември. Предвидени са също творчески ателиета, работилници и много игри с изненади.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си