Проектът за развитие на социалното предприемачество, представен от СЮЗО, предизвика огромен интерес

Николай АНТОНОВ

Сдружението на югозападните общини (СЮЗО) в Благоевград обяви старт на Програма за развитие на социалното предприемачество. Проектът „Дейности за подпомагане и подкрепа на социалното предприемачество на местно ниво” с Акроним ACT SOCIAL е финансиран по втората покана на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България” за периода 2014-2020 г., поясни изпълнителният директор на СЮЗО Любица Томова. Представянето му стана на среща с участието на кмета на община Благоевград и председател на Управителния съвет на СЮЗО д-р Атанас Камбитов и Кириакос Фотиадис – ръководител на Съвместния технически секретариат на Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България.

Общият бюджет на проекта е в размер на 540 833,90 евро, а срокът за изпълнение е 24 месеца. Общата му цел е да открие и определи въздействието на социалните предприятия, измерено по отношение на интеграцията на труда в трансграничния регион, и да разработи структури и инструменти за подпомагане, които да укрепят капацитета на социалните предприятия.

Ще бъдат разработени две подпомагащи социалното предприемачество структури, информираха от екипа, изпълняващ проекта. Това са т. нар. центрове за развитие на социални предприятия, каквито ще има в Терми, Гърция, и Благоевград, България. Тези структури ще осъществяват трансгранична мрежа за сътрудничество и обмен и ще предоставят услуги чрез консултиране, обучение, услуги за развитие на бизнеса, работа в мрежа на социални предприятия, както и популяризиране и разпространяване на идеята за социално предприемачество.

Освен това 20 безработни младежи ще бъдат включени в менторска програма за развитие на предприемачески умения. Ще бъдат разработени и насочени към подходящо финансиране и бизнес планове за стартиращи социални предприятия.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си