Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Сгради шедьоври се състезават на Архитектурния фестивал в Берлин

Сгради шедьоври се състезават на Архитектурния фестивал в Берлин 

21-5

Бивша фабрика за опиум, превърната в офис, e сред претендентите за №1 в света

20-4

Сред претендентите е и кафене на Малдивите

Близо 80 са претендентите, които ще се борят тази година за титлата „Най-добър интериор“ в рамките на юбилейното десето издание на най-големия и престижен форум – Световния архитектурен фестивал, който ще се проведе в Берлин. Номинациите са разделени в 9 категории. Сред тях са „Барове и ресторанти”, „Хотели”, „Частни жилища”, „Транспорт” и други. Наградите ще бъдат връчени по време на кулминацията на надпреварата между 15 и 17 ноември.

В конкурса участват интериори както от европейски страни, така и от Австралия, Мексико, Индия, САЩ, Япония, Китай. Всички обекти претенденти, които са допуснати до журито, са напълно завършени и влезли в експлоатация в периода юли 2016 – юли 2017 г.

20-3

Детски център NUDO в Сидни

20-1

Co-working пространство в Шанхай, което някога е представлявало фабрика за опиум

В състава на комисията, която ще оценява проектите, влизат над 100 специалисти от цял свят – архитекти, дизайнери, журналисти и др. Сред кандидатите за най-добър интериор са и бивши фабрики – едната за ракети, другата за опиум, които вече са превърнати в автосервиз с офис и co-working пространство. Сред съперниците за титлата има и атрактивни магазини, просторни жилища, хотели, летище, както и пространства за деца, като NUDO в австралийския град Сидни. Миналата година първа награда грабна магазин в китайския град Ханджоу. Той е на местния бранд за облекла Heike, а проектът за вътрешното пространство е на Шануей уън и Дзязя Юен от студио AN Design.

20-6

TОKU, peсторант за японска кухня в град Шънджън, Китай

20-2

Tова е автосервиз с офиси и кафене, но някога там са се произвеждали ракети

Близо 350 са всички проекти, които ще се състезават в 32 категории на Световния архитектурен фестивал тази година. На финала ще бъдат обявени и победителите от всички категории, обединени в три основни раздела – реализирани проекти, бъдещи проекти и ландшафт. Фестивалът е най-големият и престижен архитектурен форум в света. Той се провежда от 2008 г. насам по идея на британската издателска къща EMAP. Първото му издание е в Барселона. Миналата година събитието бе в Сингапур, откъдето с наградата „Сграда на годината” си тръгнаха холандското архитектурно бюро ОМА и германското Buro Ole Sсheeren заради уникалното вертикално село The Interlace в Сингапур. Тази година фестивалът отново се връща в Европа, а проектите, както винаги, се оценяват от международно жури. Освен богата изложбена част, през ноември в Берлин се очакват и многобройни конференции, посветени на проблемите и тенденциите в съвременната архитектура.


20-820-7

 

Магазинът в Ханджоу на марката Heike, който грабна наградата за най-добър интериор в света за 2016 г. от Inside World Festival of Interiors

20-5

За титлата ще се бори и Paper Space в Тайван

Най-красивите културни институции в надпревара за световната награда за 2017-а

Форумът World Architecture Festival – WAF по традиция събира най-доброто като проекти, сътворено от съвременната архитектурна мисъл през последната година и половина. Редица проекти, номинирани за награди от най-престижния форум, смело могат да се определят като архитектура на бъдещето. Сред тях е проектът за Град на науката край пирамидите в Египет. Този нов пустинен град ще се намира на 17 км от пирамидите в Гиза и представлява един оазис, сред който са разположени жилищни комплекси, зони за отдих и училища. Друга революционна разработка е Алея сред дърветата в датския град Хаслев. Спираловидна вертикална алея за разходка, проектирана от EFFEKT, ще позволи почивка и забавление на открито, но и на високо в малкото градче – сателит на Копенхаген. И още:

 21-7

Проект на waa (we architech anonymous) за Музея за съвременно изкуство (MOCA) в Инчуан, Китай

21-6

Проект на Studio Gang за Writers Theatre в Гленко, САЩ

21`-2

Проект на Furuichi и съдружници за музей Miyahata Jomon Museum във Фукушима, Япония

21-5

Проект на Patterson Associates за Len Lye Centre в Таранаки, Нова Зеландия

  21--1 

Причудливата сграда, дело на архитектурното бюро на починалата наскоро Заха Хадид, е проект на планинския музей „Коронес” в италианските Доломити. Тя е един от 6-те подобни музея, поръчани от знаменития австрийски алпинист Рейнхолд Меснер

21`-3

Проект на Никен Секеи за музея Akagane в Ниихама, Япония

21-4

Проект на Reiulf Ramstad Architects за Romsdal Folk Museum в Молде, Норвегия

 

Добавете коментар