Навигатор Home » Инфраструктура » Свищов и Кълъраш със съвместен проект за 8 млн. евро

Свищов и Кълъраш със съвместен проект за 8 млн. евро 

Кметът на Свищов Генчо Генчев и кметът на румънската община Кълъраш Даниел Драгулин обсъдиха подробностите по изпълнение на проекта

Предвижда се реконструкция на компрометирания участък, свързващ село Драгомирово с главния път Плевен Русе

Лилия ЦВЕТАНОВА

Кметът на Свищов Генчо Генчев се срещна с кмета на румънската община Кълъраш Даниел Драгулин във връзка с изпълнението на съвместен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество.

Партньорите от двете страни обсъдиха подробности по одобреното на първи етап съвместно проектно предложение, касаещо приоритетна ос 1 – Добре свързан регион. С реализирането на проекта „Повишаване на трансграничната мобилност чрез подобряване на третостепенни възли към TEN-T инфраструктурата и разработване и координиране на трансгранични транспортни системи” в Свищов ще се извърши основен ремонт и реконструкция на пътя от с. Драгомирово, през с. Овча могила с излаз на главен път РусеПлевен София.

Този участък от 10 км е изключително компрометиран през последните години и създава предпоставки за много катастрофи и автопроизшествия, уточниха от крайдунавската община. С реализирането на проекта ще се извърши цялостна рехабилитация, изграждане на отводнителни съоръжения и тротоари в населените места и ще бъде осигурено поставянето на нова пътна маркировка, знаци и мантинели. Това ще допринесе за по-добра свързаност, безопасност и съкращаване на времето за връзка с най-важните пътни артерии в страната. Ще се отрази пряко не само върху жителите на конкретните населени места, а и на всички преминаващи на територията на общината. Общата стойност на проекта е 8 млн. евро, като водещ партньор е Свищов. Сумата, която е предвидена да усвои общината, е около 9 млн. лв.

На срещата и двете страни декларираха отговорното си отношение към реализирането на този голям и труден проект, касаещ пътната инфраструктура. Кметът на Кълъраш изрази желанието си двата града да се побратимят, за да имат възможност да изпълняват множество бъдещи съвместни инициативи, които да развиват, както и да надграждат добросъседските взаимоотношения между двата народа. Кметът Генчев прие радушно поканата за побратимяване и каза, че след реализирането на мащабния проект със северната ни съседка, който ще допринесе за един добре свързан регион чрез модерна и обновена пътна инфраструктура, двата града ще имат стабилна основа, върху която да надграждат партньорството си в сфери като търговия, културен обмен, туризъм и инвестиции.

 

Добавете коментар