Навигатор Home » Региони » Свищов инвестира близо 100 хиляди лева в обновяване на храмове

Свищов инвестира близо 100 хиляди лева в обновяване на храмове 

15_Curkvi

Лилия ЛОЗАНОВА

Близо 100 000 лв. получи община Свищов през т.г. за ремонт на религиозни храмове в региона. През август Дирекцията по „Вероизповедания” към Министерския съвет за пореден път отпусна финансова помощ за строително-ремонтни дейности на два манастира и един храм. Църквата „Пророк Илия“ и манастирите „Петър и Павел“ и „Покров Богородичен“ получиха по 6 хиляди лева за належащи ремонти, съобщиха от крайдунавската община.

За двата манастира това е втора субсидия.

„Покров Богородичен“ вече е с изцяло подновена покривна конструкция, улуци и водосточни тръби. Преведените 18 хил. лв. са трети транш за община Свищов през 2017 г., така общата сума за ремонтни дейности става 97 хил. лв.

През тази година по 10 хил. лв. получиха и джамиите в село Вардим и Свищов, което е показателно за етническата толерантност между религиите в общината, подчерта кметът на крайдунавската община Генчо Генчев. Той е категоричен, че когато се работи в екип и със стремеж към благородни дела, усилията неминуемо се увенчават с успех. „Грижата за религиозните храмове е грижа за духовното израстване на един народ и всяко усилие, положено в тази посока, ще бъде възнаградено с разбирателство, толерантност и добруване на населението“, убеден е той.

Дълги години тези сгради пустееха и се рушаха. През м.г. църковните настоятелства на няколко църкви и манастири в община Свищов съвместно с кметовете по места изпратиха писма до Дирекцията по вероизповедания в МС и съответно до Великотърновската епархия с молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти.

Така шест църкви в общината миналата година получиха средства в размер на 43 413 лв., с които бяха извършени ремонти. Най-вероятно правомерното изразходване на строго целевата субсидия и навременното отчитане на разходите дава основание на Дирекцията по вероизповедания да гласува и тази година доверие на община Свищов.

Добавете коментар