Светът прогресира, а с него и строителството

0
Теодора Кукова e родена на 4 февруари 1992 г. в Кюстендил. Завършва Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“, паралелка английски-немски език.Висшето си образование придобива в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София, със специализация „Интериор и дизайн в архитектурата”.Работи за прогресираща швейцарска компания за осветителен дизайн. Извън работата си отделя време за интериорни проекти. Обича да рисува, практикува йога и мечтае да обиколи света.

Арх. Теодора Кукова:

Проектантските бюра са претърпели голямо развитие, за да е възможно да се работи ефективно в днешния забързан свят

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Не бих казала, че някога съм имала ясната представа къде искам да се реализирам. Днешният свят предлага много опции и не бих ограничила спектъра си до едно място, дори до една държава. Архитектурата е изключителна професия, която дава много разнообразни възможности. Една от тях, благодарение на бързоразвиващите се технологии, е именно възможността да работиш от различно местоположение, независимо къде се намираш, по проекти дори на другия край на света. Да, това изисква много добра координация и комуникация, но е напълно възможно. Може би това е една от причините да се спра на архитектурата като професионален избор. В момента работя като архитект за известна швейцарска фирма за осветителен дизайн. След година и половина опит като част от един невероятен екип смея да твърдя, че се сблъсквам с много предизвикателства и възможности. Благодарение на гъвкавостта на професията имам възможността да работя по проекти от различни точки на планетата и да имам комфорта да живея там, където съм израснала – в България.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Трудности винаги има и те са неизбежни. Светът прогресира, а с него и строителството. Сроковете за изпълнение на един проект стават все по-малки, а обемът работа расте. Както споменах вече, работя изцяло за чужбина, по проекти от различно естество и размери. Трудност в работата между екипи на разстояние е именно комуникацията. Случва се да работим паралелно с архитекти от Хонконг, интериорни дизайнери от Франция и производители от Италия, което затруднява целия процес най-малкото заради различните часови зони. Проектантските бюра са претърпели голямо развитие, за да е възможно да се работи ефективно в днешния забързан свят. Благодарение на добрата организация и оптимизацията на работните процеси се справяме с ежедневните трудности, които ни се изпречват. Завършваш работния ден удовлетворен, че си дал всичко от себе си, че си преодолял още едно препятствие.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих отправила лек укор към себе си, защо още не съм поела инициатива към дадена обществена кауза. А такива има в изобилие. Винаги съм намирала за интересни дейностите по облагородяване на пространствата и средата, които обитаваме. Изключително ми допада инициативата „квАРТал“, чиято цел е обособяването на културен квартал в София с акцент върху изкуствата. Целта е напълно постижима, имайки предвид с какви дадености разполагаме като история, култура и архитектурно наследство. Много потенциал, който чака да бъде разгърнат. София определено се нуждае от подобен център, било то заради социалното и икономическото развитие на града, или популяризирането му като атрактивна туристическа дестинация – дестинация богата на традиции, наситена с история, занаяти и атмосфера, които може да се открият само тук, в България. Размечтах се, може би наистина ме провокирахте с рубриката си да бъда по-активен гражданин, за което сърдечно ви благодаря.

7-2
Villa, Zurich
7-1
Villa, Zurich
7-3
Реновация на мандра в стар копривщенски стил
7-4
Реновация на мандра в стар копривщенски стил

 

7-7_1
Дипломен проект – Университетски кампус

 

7-6
Дипломен проект – Университетски кампус

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си