Световно признатият архитект Масимилиано Фуксас с лекция у нас

0

„Урбанистика и устойчиво развитие – бъдещето, което започва днес“ е темата, по която артистът ще изложи вижданията си

Световноизвестният италиански архитект Масимилиано Фуксас идва в България през март за участие в конференция „ Дизайн и устойчиво развитие“. Форумът, който ще се проведе в столицата за първи път, отбелязва у нас Деня на италианския дизайн по света. Организатори са Сдружението на италианския бизнес „Конфиндустрия България” в партньорство с главния архитект на София Здравко Здравков, Посолството на Италия и Италианския културен институт.

„Урбанистика и устойчиво развитие – бъдещето, което започва днес” е темата на лекцията на арх. Масимилиано Фуксас.


21-maximilliano-fuksas-Масимилиано Фуксас е роден през 1944 г. в Рим. Завършва архитектура през 1969 г. в университета „Сапиенца” в Рим, но две години преди това той вече е поставил началото на архитектурната си практика. От 1985 г. работи в постоянно партньорство със съпругата си Дориана Мандрели, завършила история на изкуствата в същия университет през 1979 г. Двамата откриват три архитектурни офиса – през 1989, 1993 и 2002 г. съответно в Париж, Виена и Франкфурт – местата, където работят и живеят. От 1998 до 2000 г. Масимилано Фуксас е директор на VІІ Биенале на архитектурата във Венеция, което преминава под мотото „По-малко естетика, повече етика”.

Фуксас е лектор като гостуващ професор в няколко университета – Специалното училище по архитектура в Париж, Академията за строителство и архитектура във Виена и Колумбийския университет в Ню Йорк.


Проектите на архитектурната двойка Фуксас-Мандрели изразяват посоката в решаването на урбанистичните проблеми в мегаполисите по света.

Сред най-големите им проекти са:

– Международното летище в Шанхай, Китай – 2007г.

– Кулата на Армани в Токио, Япония – 2007 г.

– Новият търговски център за изложения в Милано, Италия – 2005 г.

– Новият конгресен център в Рим.

 Зала „Зенит“ в Страсбург

21--FUCAS-1

21--FUCAS-3Концертната зала „Зенит“ в Страсбург, Франция, проектирана от арх. Масимилано Фуксас и съпругата му Дориана, открита точно преди 10 години, е доказателство за това, че формата може да бъде интерпретирана по много различни начини, ако е достатъчно интересна. На някои тя напомня готическа катедрала, други я оприличават на червен фенер или акордеон, или… палатка. За да създадеш сграда -оранжевата феерия, и то в достолепен град като Страсбург, е нужен освен творческа замах, и доза своеволие. То, изглежда, съвсем не липсва на италианския архитект Масимилиано Фуксас. Създаването на „Зенит” отнело на него и съпругата му по-малко от пет години. През 2008 г. след много дискусии и разнопосочни оценки залата е официално открита. Тя е разгърната на площ от 14 000 кв. м, а капацитетът й е 12 000 души. Нейната елипсовидна метална структура е оформена от пръстени с различен диаметър, покрити с полупрозрачен текстил. Оранжевият плат е не само ефектен, но и функционален, признават дори и противниците на архитектурния почерк на тандема Масимилиано и Дориана Фуксас. Той играе ролята на платно за прожекции, където минувачите могат да прочетат програмата на „Зенит”. За десетилетие концертната зала „Зенит“ се е превърнала в един от символите на града и е притегателен обект за туристи и гости на Страсбург.

21--FUCAS-421--FUCAS-221--FUCAS-5

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си