Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Световно признатият архитект Масимилиано Фуксас с лекция у нас

Световно признатият архитект Масимилиано Фуксас с лекция у нас 

21-maximilliano-fuksas-

„Урбанистика и устойчиво развитие – бъдещето, което започва днес“ е темата, по която артистът ще изложи вижданията си

Световноизвестният италиански архитект Масимилиано Фуксас идва в България през март за участие в конференция „ Дизайн и устойчиво развитие“. Форумът, който ще се проведе в столицата за първи път, отбелязва у нас Деня на италианския дизайн по света. Организатори са Сдружението на италианския бизнес „Конфиндустрия България” в партньорство с главния архитект на София Здравко Здравков, Посолството на Италия и Италианския културен институт.

„Урбанистика и устойчиво развитие – бъдещето, което започва днес” е темата на лекцията на арх. Масимилиано Фуксас.


21-maximilliano-fuksas-Масимилиано Фуксас е роден през 1944 г. в Рим. Завършва архитектура през 1969 г. в университета „Сапиенца” в Рим, но две години преди това той вече е поставил началото на архитектурната си практика. От 1985 г. работи в постоянно партньорство със съпругата си Дориана Мандрели, завършила история на изкуствата в същия университет през 1979 г. Двамата откриват три архитектурни офиса – през 1989, 1993 и 2002 г. съответно в Париж, Виена и Франкфурт – местата, където работят и живеят. От 1998 до 2000 г. Масимилано Фуксас е директор на VІІ Биенале на архитектурата във Венеция, което преминава под мотото „По-малко естетика, повече етика”.

Фуксас е лектор като гостуващ професор в няколко университета – Специалното училище по архитектура в Париж, Академията за строителство и архитектура във Виена и Колумбийския университет в Ню Йорк.


Проектите на архитектурната двойка Фуксас-Мандрели изразяват посоката в решаването на урбанистичните проблеми в мегаполисите по света.

Сред най-големите им проекти са:

– Международното летище в Шанхай, Китай – 2007г.

– Кулата на Армани в Токио, Япония – 2007 г.

– Новият търговски център за изложения в Милано, Италия – 2005 г.

– Новият конгресен център в Рим.

  Зала „Зенит“ в Страсбург

21--FUCAS-1

21--FUCAS-3Концертната зала „Зенит“ в Страсбург, Франция, проектирана от арх. Масимилано Фуксас и съпругата му Дориана, открита точно преди 10 години, е доказателство за това, че формата може да бъде интерпретирана по много различни начини, ако е достатъчно интересна. На някои тя напомня готическа катедрала, други я оприличават на червен фенер или акордеон, или… палатка. За да създадеш сграда -оранжевата феерия, и то в достолепен град като Страсбург, е нужен освен творческа замах, и доза своеволие. То, изглежда, съвсем не липсва на италианския архитект Масимилиано Фуксас. Създаването на „Зенит” отнело на него и съпругата му по-малко от пет години. През 2008 г. след много дискусии и разнопосочни оценки залата е официално открита. Тя е разгърната на площ от 14 000 кв. м, а капацитетът й е 12 000 души. Нейната елипсовидна метална структура е оформена от пръстени с различен диаметър, покрити с полупрозрачен текстил. Оранжевият плат е не само ефектен, но и функционален, признават дори и противниците на архитектурния почерк на тандема Масимилиано и Дориана Фуксас. Той играе ролята на платно за прожекции, където минувачите могат да прочетат програмата на „Зенит”. За десетилетие концертната зала „Зенит“ се е превърнала в един от символите на града и е притегателен обект за туристи и гости на Страсбург.

21--FUCAS-421--FUCAS-221--FUCAS-5

 

2 Коментар към Световно признатият архитект Масимилиано Фуксас с лекция у нас

 1. VICTORIA EMMANUEL

  заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Дао, не изглежда повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) да кандидатстват за заем

   
 2. Pán LOUISE MIKE

  Здравейте

  Аз съм г-н LOUISE MIKE надежден заем заемодател Имате ли нужда от личен или бизнес заем? Нуждаете се от заем за различни други цели? Ако да, моля, свържете се с нас. Ние предлагаме най-големия заем от $ 10000 до 100 милиона долара, евро паунда. @ 2% фиксиран лихвен процент за период от 1 до 20 години. Даваме три месеца гратисен период, преди да започне месечното плащане. Така че, ако се интересувате, моля. Свържете се с нас по пощата: (louisemikefinancialhelp@gmail.com) за обработка.
  В очакване на вашия отговор.
  С Най-Добри Пожелания,
  Г-н LOUISE MIKE

   

Добавете коментар