Известният архитект с част от екипа на Столична община

Архитектите работят за мечтите на хората, не за кмета

Катя КОСТОВА

Архитектите работят, за да осъществят мечтите на хората, а не за кмета или бизнеса. Това смята най-известният в момента в света италиански архитект Максимилиано Фуксас, който бе на кратко посещение у нас преди празниците и се срещна с кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Здравко Здравков и ги посъветва да освободят площадите на столицата от автомобилите.

Любимият архитект на Армани, както още е известен талантливият италианец, изнесе лекция на форум „Дизайн и устойчиво развитие”, организиран от Сдружението на италианския бизнес у нас „Конфиндустрия България”, в партньорство с посолството на Италия, Италианския културен институт. Модератор на конференцията бе Раймондо Флакомио – италианският архитект, който от години работи в България и е автор на проекта на сградата домакин на събитието – „Вертиго тауър”.

„Устойчивото развитие е приоритет за България и ние имаме какво да научим от Италия”, написа в приветственото си писмо до форума министърът на регионалното развитие Николай Нанков. „Дизайнът е елемент на идентичността, той трябва да бъде свързан с устойчивото развитие”, изтъкна посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди. По думите му, красивото е един непрекъснат нов прочит на пространството, което ни заобикаля – идеята изкристализира и се превръща в материя. „Архитектурното проектиране е предизвикателство за сливане на въображение и идея, за да бъде създаден един проект”, каза Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия България”.

24-00
Италианският корифей и главният архитект на София Здравко Здравков

„Важно е, че архитекти от ранга на арх. Фуксас идват при нас в София и дават ясни сигнали, че е време да намерим своята знакова сграда и столицата ни да има новата архитектура от ХХI век”, каза арх. Здравков. Той припомни и идеите за освобождаване на центъра на града от коли, както това е направено в много градове на Италия и Европа. „Трябва да намерим правилното функционално зониране, дебатът за високите сгради е свързан с намирането на смесеното предназначение, а изцяло жилищните високи сгради са грешка – заяви главният архитект. – Самоцелното създаване на паркове също не е добро решение, нужен е оптимален микс от функции. Съветите на арх. Фуксас са много ценни за нас и ще ги ползваме като доказателства в поддръжка на нашите инициативи за превръщане на София в град за хората”, завърши арх. Здравков.

24-1В началото на лекцията си италианският архитект си спомни, че е идвал за първи път в София през 1985 г. „Тогава се запознах с много от българските архитекти. По онова време фабриките много замърсяваха околната среда. Преди две години, когато отново посетих България, картината бе по-различна – каза той. – Всички ние без изключение сме в състояние да променим окръжаващия ни свят, но това невинаги е за добро. Да се благодарим, че сме в Европа, където гъстотата на населението не е толкова висока, както в индонезийската столица Джакарта например. Убеден съм, че България със своята хубава природа има бъдеще. Твърдя това въз основа на дългогодишния си опит. Не бива обаче да повтаряте грешките на другите страни в Европа и света. Да не мислим, че конете на съседа са по-охранени от моите”, посъветва той.

„Баща ми беше от Литва, баба ми беше немкиня – разказа той за предците си. – В този смисъл и богатството на един град се дължи на всяка частица от неговата история. Един архитект може да подпомага изкуството, а архитектурата – много други неща”, добави световноизвестният италианец.

На форума арх. Масимилиано Фуксас разказа за създаването на някои проекти на Studio Fuksas, в което е съдружник със своята съпруга – арх. Дориана Фуксас. Сред тях са не само световноизвестни архитектурни обекти, но и интериори, мебели, предмети за бита, осветителни тела, сервизи, бижута.

 

Стъклените фасади са негова запазена марка

24-2
Конгресният център в Рим е една от известните творби на световноизвестния италианец

Studio Fuksas на арх. Фуксас и съпругата му има реализирани над 600 сгради по целия свят, решени все в екстравагантния стил на италианеца. Стъклените фасади се смятат за неговата запазена марка, както и овалните форми.

Училище, университети, търговски центрове, панаирен център, изложбени и конгресни центрове, музикална зала, националният архив на Франция, централата на Ferari и още буквално стотици сгради е оставил Фуксас след себе си. Освен с архитектура той се занимава и с интериорен дизайн, както и с градоустройствени планове. А основните му препоръки за европейската визия на София са свързани с повече пешеходни зони и природа и най-вече – по-малко коли.

Фуксас се сдобива с прозвището Любимия архитект на Армани заради двата свои проекта за марката. Единият е футуристичният бутик на Пето авеню в Ню Йорк. Там се среща най-доброто от модата и архитектурата. Вторият проект за модния бранд е Armani Tower в Токио. Със своите 12 етажа и на шест хиляди квадратни метра стилната сграда се превръща в японски дом на италианската висша мода. Освен това е сред най-известните проекти на Фуксас. Но не и най-големият.

GYI0050941891.jpg
Фуксас печели признанието – Любим архитект на Армани, с футуристичния бутик на Пето авеню в Ню Йорк и ефектната Armani Tower в Токио

Безспорно в това отношение първенец е китайското международно летище „Шенжен”. То отваря врати през 1991 г. и от тогава търпи не една и две реконструкции и разширения, за да добие модерната визия, която днес е гордост за Фуксас и екипа му. Благодарение на нея китайското летище често се сравнява с това в Дубай.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си