Световната банка изчисли с колко ще поскъпнат автобусните билети заради тол таксата

0

Екип на Световната банка анализира отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети по поръчка на АПИ. Той е на база предположението, че превозвачите ще прехвърлят разходите си за преминаване от винетка към тол такса изцяло върху цената на билетите.

Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 ст. При късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки. При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6%, но не повече от 96 ст. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа. Зависят също от натоварването и емисионния клас на автобуса. Така билетът от София до Перник например трябва да поевтинее с 2,2%, тъй като делът на таксуваната мрежа по този маршрут е само 30%.

Малко по-голямо е увеличението обаче при маршрути, в които е по-голям делът на платената пътна мрежа. В момента средната цена на билета от София до Русе, което е 316 км разстояние е около 21,84 лв. При заетост от 20 човека в автобус тол таксата на пътник по този маршрут е 63 ст., а участъкът с тол таксуване е 85% от целия маршрут. Тогава цената на билета ще се повиши на 22,44 лв. или увеличението ще е с около 60 стотинки.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си