Двете вплетени ленти на конструкцията напомнят за пресичането на човешките съдби и общия им път

21-3Ribbon Chapel е забележителен сватбен параклис, предпочитан за церемонии от десетки двойки по света, които искат да направят своето тържество на истинско уникално място. Атрактивната сграда е дело на архитект Hiroshi Nakamura от студио NAP Architects. Разположена е в Ономити, Япония, и е притегателна заради символиката, с която е пропит всеки квадратен сантиметър от сградата. Дизайнът изобразява две вплетени ленти, които символизират преплитането на две човешки съдби при сключването на брак. Двете спираловидни платформи със стълби се извисяват на стремителна височина, поддържайки се една друга на различните етажи. Това освен, че е оригинално архитектурно решение и придава стабилност на конструкцията, отново носи романтичното усещане за подкрепа, каквато трябва да си дават двамата партньори.

21-421-6

21-10Сградата е изцяло замислена и подчинена на същността на брачната церемония. Първоначално булката и младоженецът тръгват всеки по своята платформа. Всеки сам трябва да преодолее изкачването и денивелацията, като двамата имат визуален контакт само на площадките, на които стълбите се пресичат. Истинската им среща е на самия връх – най-високата точка на сградата, от която пред погледите им се открива зашеметяваща гледка – небе, океан, остров в далечината, гора и безкраен хоризонт. Това е мястото, на което те правят личния си обет и ако са н21-1апълно убедени в чувствата си, слизат заедно надолу до залата за бракосъчетания, в която ги очакват гостите. Според арх. Hiroshi Nakamura това е другата символика на брака – слизането от върха е много по-лесно, ако до себе си имаш човек, който те обича и подкрепя. Същевременно спираловидната конструкция на параклиса, изградена от олекотен бетон и стъкло, позволява на гостите да наблюдават от вътрешната зала изкачването и слизането на двойката.

21-921-7

21-2Тонирането на стъклата и видът на строителните материали на параклиса също са подбрани така, че да позволяват най-перфектните снимки и видеозаписи от сватбения ритуал. В дните, в които няма бракосъчетания и тържества, Ribbon Chapel работи като панорамна площадка с тераси за наблюдение на красивата околност и изискан ресторант. Често се използва и за декор на различни фотосесии.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си