Ценните стенописи с ликовете на Асеневци няма да бъдат местени в Националния исторически музей, каквато бе идеята на Божидар Димитров    

18-(7)Църквата в Беренде, за която директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров лансира екстравагантната идея да бъде преместена в музея, ще бъде реставрирана на място. Храмът „Св. св. Петър и Павел” е на около километър от драгоманското село Беренде. Пътят до него е планински и труднопроходим, което отлагаше с десетилетия ремонта на обителта.

За радост вече е подписан договор с Министерството на културата за реставрацията на храма в Беренде. От културното ведомство правят анализи и изчисления за сумата, нужна за това. Според Божидар Димитров реставрацията на Боянската църква, която е по-голяма от „Св. св. Петър и Павел”, е струвала около 160 хил. лв. Директорът на Националния исторически музей информира, че вече има дарител за църквата – бизнесменът и родолюбец Васил Василев.

18-(6)18-(2)

Това, което спешно трябва да се направи преди началото на реставрационните дейности обаче, е да се изгради път, за да може техниката и екипите, които ще работят по възстановяването на храма, да стигат до него.

ЛЕГЕНДАТА

18-(3)Легендите разказват, че когато цар Иван Асен Втори пристига в местността край Беренде, поръчва да се построи храмът, на чийто вход изографисват родословното дърво на рода Асеневци.

Параклисът със запазени цялостни стенописи съхранява историята за художествения и социалния живот от времето на цар Иван Александър. Храмът е ценен, тъй като там е изографисан един от малкото образи от този период на Константин Кирил Философ.

18-(5)

Стенописите в църквата са с 50 г. по-стари от тези в Боянската църква и са датирани от ХIII век. Обителта, която е на близо 800 години, е свързана в исторически контекст с множество средновековни паметници в региона – като рушащата се църква „Св. Николай” в село Калотина или Погановския манастир на километри от границата на България и Сърбия, преценяват специалисти по Средновековието. Според специалисти реставрацията на стенописите в храм „Св. св. Петър и Павел” ще продължи около шест месеца.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си