Реставрират мемориала „Делчев род“ в Благоевград

0

Община Благоевград предприе действия за възстановяване на мемориала „Делчев род“, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“. В момента голяма част от мозайката се руши, вследствие на атмосферно влияние и подпочвени води около и на мястото.

Предстои да бъде извършен щателен оглед от експерти, които да предложат най-добрия вариант за дългосрочно решаване на проблема.

Мемориалът „Делчев род“ е построен през 1987 година. Той се намира срещу основната сграда на църквата „Въведение Богородично“. Паметникът е създадено от творчески колектив с ръководител арх. Богдан Томалевски, мозайката е дело на художника Христо Стефанов, а скулптор е Иван Нешев. Мемориалът е костница на рода на Гоце Делчев. В основите на паметника през 1989 г. са заровени костите на бащата на Гоце Делчев – Никола Делчев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от Национално-освободителните борби в Македония. Върху плоча, поставена хоризонтално и под наклон, са изписани имената на Делчевия род. В страни са оформени шест пана с мозайки. В средата на композицията е изобразена фигурата на Гоце Делчев.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си