Зала 3 е с нов таван, който дава възможност за голяма функционалност

Още месец тестват системите и слагат обзавеждането

Катя КОСТОВА

До 15 ноември по договор трябва да завършат ремонтите в НДК, където ще бъде центърът на Българското председателство на Европейския съвет.

Ремонтът обхвана около 70 на сто от площта на НДК, която е 123 хил. квадрата, и всички нива на сградата от 4 до 8 с прилежащите им пространства. Сменени са 14 хил. кв. м настилка, като в тази квадратура не се включват оригиналните мраморни подове на сградата, които остават. Реставрирани са и всички оригинални произведения на изкуството в сградата. Новата визия на залите на НДК не се различава много от старата, запазена е основната интериорна линия на двореца.

„В зали 3, 3.1 и 3.2 – основното пространство на бъдещото председателство – основните дейности вече са завършени. Зала 3 е с нов таван, който дава възможност за голяма функционалност, нови преводачески кабини и двоен под, където се намират комуникациите. Тук могат да се проведат събития от порядъка на 1500-2000 човека“, отбеляза Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК, и уточни, че вече се доставят и новите мебели за ремонтираните зали и пространства.

12-13---NDK---3
До средата на ноември има да се довършват малко неща от основния ремонт

Зала 3 разполага с изцяло подновена отоплителна и вентилационна система, както и с ново димируемо осветление с BMS управление. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Ремонтирани са кухнята-майка и ресторантът с цел обезпечаване на кетъринга. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки.

Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е с нов таван в овална форма, с нова система за климатизация и осветление. Вече са монтирани инсталациите на системите за сигурност. Същото е направено и в залите 7, 8 и 9. Основните строително-монтажни работи в трите помещения са завършени – те, както и фоайетата около тях са с подменени настилки. Старите ламперии са заменени с нови, отговарящи на съвременните изисквания за пожарна безопасност.

Ремонтът на основния вход за делегатите А4 е завършен и там продължава инсталирането на техническото оборудване, нужно за акредитационния център за участниците. В момента вход А4 се използва и като основен вход на Националния дворец на културата, тъй като строително-ремонтните работи на площада пред двореца, извършвани от Столична община, наложиха затварянето на централния му вход.

Готова е и зоната пред вход А6 – входа за премиери и президенти на председателството. Там има нова хидроизолация и са поставени нови настилки.

12-13--NDK---2
След ремонта основната интериорна линия на двореца е запазена

В зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, които са предвидени за международния пресцентър, продължават строително-ремонтните дейности – работи се по окачените тавани и настилки, поставя се ново LED осветление, полагат се кабели за нова озвучителна и конферентна техника. Специално за председателството се изгражда и нова дигитална телевизионна инфраструктура.

Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки от висок клас, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са над 14 000 кв. м гранитогрес, както и значителна част от мокетите. Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали. В момента се поставя нов гранитогрес в последното частично пространство на централното фоайе – около Литературен клуб „Перото”.

Обновяват се също и част от санитарните помещения в НДК. Предвидена е подмяната на 6 асансьора. 15 климатични камери се ремонтират и още 4 нови ще бъдат пуснати в експлоатация, което ще подобри значително климатизацията в сградата. Подновяват се и отоплителните тела, включващи радиатори, конвектори и тръбни разводки.

В момента се изработват предварителните табели по проект за указателно-навигационна система вътре в сградата.

Предстои реставраторският екип да изпълни последната фаза от дейности по реставрация и консервация на произведенията на изкуството, намиращи се на територията на НДК.

„Използваме възможността любезно да се извиним за неудобствата на всички посетители на НДК, тъй като в последните месеци на извършване на ремонтните дейности имаме активна културна програма. Тя ще продължи и по време на председателството, тъй като това е една изключителна възможност за препозициониране на НДК – да се превърне във водещ културен и конгресен център не само в България, но и на Балканите, и в Европа. Инвестицията в сградата на НДК във връзка с председателството не трябва да се разглежда като инвестиция единствено за председателството. Това е стратегическа инвестиция за най-важната обществена сграда в София. След председателството НДК ще има, от наша гледна точка, нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни, конферентни прояви и културни събития“, казва в заключение Борислав Велков, председател на Съвета на директорите.

12-13---NDK---5
Пространството и пред главния вход на двореца се обновява изцяло

До началото на председателството картините, които украсяват стените на НДК, ще бъдат реставрирани. Те са общо 80. Реставрацията ще бъде направена съвместно с авторите им, а тези, чиито създатели не са живи, ще бъдат променени, както предвижда Законът за културно наследство, уверяват от ръководството на двореца. За целта е създаден и специален реставраторски екип.

Ремонтът на НДК ще струва общо 45 млн. лв. Има осигурени средства по две постановления на правителството. По едното се отпускат 17 млн. лв., а по другото – 28 млн. лв. Част от парите вече са изплатени на строителите, друга стоят в специална сметка. С 400 камери ще се осигури наблюдението за опазване на сигурността в сградата. Общо бюджетът за сигурност е 12 млн. лв.

Обезопасяват улиците, водещи към сградата за най-важните заседания

Улиците, водещи към НДК, ще бъдат обезопасени, сочат част от плановете, оповестени от Столична община.

Проектът, съгласуван с МВР, предвижда за предстоящото председателство на ЕС, освен допълнителните камери около НДК, да бъдат поставени кашпи и бариери, които да пречат на своеволното влизане с автомобил в зоната около сградата. Бариера ще бъде поставена откъм паркинга на бул. „България”. Охраната около НДК също ще бъде засилена, при нужда ще се включи и жандармерията.

В най-скоро време се очаква да бъде осигурена единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение и обмен на информация със системите на СДВР, Столична община, Летище София и НДК.

Допускането на граждани ще става при строг контрол. По пешеходната част на бул. „Витоша” също ще бъдат поставени допълнителни кашпи. Това вече е направено откъм ул. „Солунска”, предстои и другите пресечки да бъдат обезопасени. При ремонта на пешеходната зона преди 2 години бяха сложени допълнителни кашпи със сезонни цветя.

По време на срещите на високо ниво на булевардите, които отвеждат до НДК – бул. „България”, бул. „Фритьоф Нансен” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, ще бъдат разположени органи на реда, които да следят допълнително за сигурността в района.

Лъвът се върна на мястото си от преди 40 години

12-13---NDK---4
Лъвът е изваян от известния наш скулптор Иван Лазаров

На мястото на демонтирания паметник „1300 години България” пред НДК в началото на месеца беше поставен лъвът, който е част от разрушения през 1980 г. войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Паметната композиция е създадена през 1934 г. Бронзовият лъв на известния ни скулптор Иван Лазаров е бил в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите български воини в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война. Под лявата си лапа лъвът държи щит, върху който има барелеф на карта на Санстефанска България. Лъвът се е издигал пред централната паметна плоча.

В момента е в ход конкурс, който да определи по какъв начин да бъде реставриран войнишкият мемориал в центъра на българската столица.

В средата на ноември готов и площадът пред двореца

В ход е и усилен ремонт на пространството пред двореца, който също трябва да приключи до 15 ноември. Подменени са гранитните плочки, ВиК и електрическата система. Също така се прави нова хидроизолация, реконструират се парапетите и бетоновият борд при подлезите.

Ремонтират се също така и стълбищата, водещи от нивото на площада към това, където се намират входовете за транспортния подлез под НДК и на метростанцията. Строителите използват всеки хубав ноемврийски ден, за да завършат започнатото. Зоната на последните е съсредоточена в пространството между главния вход и бул. „Витоша” и някои други прилежащи зони.

За догодина, след като приключи председателството ни на Европейския съвет, се планира да започне ремонт и на самия транспортен подлез. Това ще стане възможно, след като бъде изградена изцяло метростанцията от третия метродиаметър.

ШАНС ЗА ТУРИЗМА

София посреща над 22 000 гости за събитието през 2018-а

Над 22 000 души се очаква да посетят София по време на предстоящото Европредседателство на България.

Броят на нощувките в столицата ще се удвои заради домакинството на страната на Съвета на ЕС. Бюджетът за нощувките на ВИП гостите в шестмесечния период през 2018 г. е на стойност 400 000 лв., съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. „Ние ще допълним с още 32 000 нощувки посрещането на официалните гости и екипите им, които ще посетят страната. Ще им дадем възможност да се възползват от всичко, което, най-общо казано, туристическият бранш предоставя. Това за нас е уникална възможност, защото след 2018 г. ще бъдем по-разпознаваеми“, смята министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.

12-13---NDK---6
Разкрасяването на София вече започна. Близо 950 000 цветя са засадени край основните булеварди, като есенното зацветяване ще продължи до началото на декември

Министерството на туризма е предвидило 6 ключови срещи в календара по време на нашето домакинство, обяви Николина Ангелкова – министър на туризма. „Едното от събитията е със статут на клас А – среща на високо ниво на министрите на туризма на ЕС. Нещо като неформален съвет по туризма, който ще осъществим и в рамките на който ще обсъждаме перспективите пред туризма и свързания с него икономически растеж“, поясни Ангелкова.

Предизвикателството пред България е не само да покаже добра работа от страна на политиката, но и да се представи като добра дестинация за целогодишен туризъм. „Ще се постараем да покажем потенциала си като целогодишна туристическа дестинация не само със своите летни и зимни курорти, но балнео и СПА възможностите и културно-историческия туризъм“, планират от министерството.

За предстоящото председателство на Съвета на ЕС България организира над 265 събития.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си