Ремонти превръщат в кич историята

0

 Вече има списък на 100 -те бутафорни културни обекти в страната

Къде свършва реставрацията и къде започва бутафорията – въпрос, който все по-често си задават експерти, неправителствени организации и граждани. Туроператори също алармират институциите за фалшиви ремонти на старините. Милиони европейски средства потънаха през годините в „екзотични“ решения при реставрация, консервация и експониране на исторически обекти в цялата страна. Прокрадват се съмнения за умишлено напудряне на паметници с цел усвояване на отпуснати по проекти пари. Спорно е обаче каква е причината за това – некъдърност, лакомия, липса на експертност, бързи срокове или всичко, взето накуп. За съжаление, наред с гордостта на България“ – 100-те национални туристически обекта“, вече има и карта на бутафорните исторически забележителности, която се попълва с нови и нови „шедьоври“ на кича. Сред най-известните са свидните за много българи – крепостта „Кракра“ край Перник, Асеновата крепост, възрожденския комплекс „Трявна“, Перперикон, пещерата Леденика и десетки други. Вместо да черпят национална гордост и самочувствие от историческото си наследство, по места хората негодуват срещу тоновете излят бетон, нескопосаните реставрации и екстравагантите решения на „специалисти“. Възниква и въпросът дали начинът да впечатлим чуждите туристи е като подменяме автентичното си наследство с кич.

   Еклектиката на „Кракра“ подразни перничани

12-13kra1 12-13kra

Перничани разкритикуваха остро реставрацията на крепостта „Кракра“. Според тях величието, което е излъчвала твърдината, се е загубило между наподобяващите теракото-картон каменни блокчета. Темата се обсъждаше преди време в създадената фейсбук група „Крепостта „Кракра“ – нека спрем погубването й“. От коментарите става ясно, че голяма част от гражданите на Перник са в „естетически“ шок от реставрационните дейности. Те определят модерната визия на крепостта като еклектика и дори кич. “Възмутително е – става въпрос за близо 5 млн. лв. европейски пари, които явно не са отишли по предназначението си”, ядосват се хората.  На мястото на някогашните каменни зидове се издигат стоманобетонни стени, което е повод за недоволство от страна на изкушените от средновековна история.  „Кракра“ бе официално открита на 9 януари т.г. Тя е в списъка на паметниците на културата с категория „национално значение“. Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни сгради, седем средновековни църкви, две от които уникални.

 Европроект за Трявна вдигна хората на протест

12-13-Triavna 1

Архитектурният комплекс в Трявна е поредният пример за добри намерения,подплатени с европейски пари и ужасно лоша реализация.Тревненци скочиха на протест и направиха петиция, в която настояват за запазване на автентичността на града си след като видяха „подобренията“, финансирани по европроект. Първоначалната идея е обещаваща-да се извършат реставрационни дейности в къщите музеи и архитектурния ансамбъл в центъра на града,изработване на рекламно-информационна система за културно историческото наследство на възрожденското средище,както и електронна атракционна система за спектакъл „Звук и светлина“ по проекта „Трявна – градът, в който се ражда красота“. В резултат от“ добрите намерения“ обаче къщите музеи са само козметично изкърпени и боядисани тук-там,а кулата на Трявна, школото и стария мост,както и ред други автентични постройки са опасани с кабели и мигащи неонови маркучи. „Това е неприемливо за нас във вида, в който го виждаме, защото не пресъздава духа на възрожденска Трявна“, започва петицията. Проектът „Трявна – градът, в който се ражда красота“ е за над 3 млн. лева.По-голямата част от тях са отишли според тревненци за аудиовизуалното шоу,което превръща града им в постоянен коледен базар със светлинки,лампички и неон, а реставрацията на уникалните къщи е само козметично замазване.

 На „Яйлата“ расте снежнобяла стена

12-13-Yailata 212-13-Yailata 1

За поредно нарушение в работата по проекта „Яйлата, античната врата на Добруджа“ сигнализираха в писмо до Министерството на културата членовете на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН). Според тях снежнобелият ерзац камък от реставрационната зидария на крепостта в резервата е бутафорно боядисан в сиво, а това е недопустима практика в областта на реставрацията на археологически паметници. Още повече, че в документите на проекта не е залегнало боядисване, нито има такова одобрено от Министерството на културата. Освен това са използвани недълготрайни материали, които видимо се отличават от оригинала. Извършените строително-монтажни работи пък грубо контрастират с визията на автентичния зид. Използва се тежка транспортна и строителна механизация в нарушение от ПБЗ на територията на резервата, смятат от ГИОКИН.  В писмо до директора на ДНСК те сигнализират, че строителство е в противоречие на проекта, както и на някои от българските закони. Вече месеци наред организацията апелира за спиране на реставрационните дейности в археологическия резерват „Яйлата”. За екстравагантното строителство е изпратен сигнал и до Европейската комисия.
Въпреки, че проектът е със статут „временно спрян“, в момента в резервата продължават да текат строителни дейности.

   Археолози: Бетон и винкел превърнаха Перперикон в Перперибетон

12-13 Perperikon

Скалният град на траките Перперикон за жалост е превърнат в Перперибетон, коментират с разочарование в средите на археолози. Според тях комплексът е заприличал на… гаров перон заради нескопосано монтираните релси и купища излят бетон.  Чаканата дълги години социализация на града на траките предизвика скандал. Перперикон е не само загрозен, той е загубил голяма част от автентичния си вид, категорични са учените. Причината е ,че подходите към обекта и негови ключови части са направени от винкели, захванати в скалата с бетон. Проектът за социализация е консултиран с проф. Николай Овчаров, като неговата отговорност е споделена с бившия министър на културата Вежди Рашидов, с когото по закон се съгласува проекта. Освен нарушаване на автентичния вид на обекта, изследователи на артефакти от тракийския период имат съмнения за умишлено оскъпяване на проекта за социализация. Според тях, за да се експонира по най-добрия начин скалният град, не е нужно да се ползват железа и бетон, а най-обикновени дървени скари. Естественият материал по-добре се вписва в археологическия обект и се приема като естествена и необходима добавка от туристите.Освен това се избягва моментът, когато желязото ще корозира и ръжда ще оцвети млечнобелия град в кафяво.

 Арх. Петър Киряков, председател на КАБ – Стара Загора: Августа Траяна стана жертва на чалга архитектурата

12-13 St.Zagora 1
Възстановяването на древния римски град Августа Траяна в Стара Загора бе сред обектите, които получиха негативна оценка от гилдията. КАБ – Стара Загора разкритикува остро проекта „Превръщане на културно-исторически паметници от античния период на града в туристическа атракция“. Ето как председателят арх. Петър Киряков определи стореното:
„Както болшинството адаптирани археологически обекти в рамките на тази програма, и този може да се определи като „чалга архитектура“. Това е предизвестен резултат от удивително бездарната работа на проектантския екип и самонадеяните претенции на общинската администрация. Ще изброим част от измеренията на тази „културна катастрофа“:
1. Възстановката на обема на западната порта е несръчен и откровено грозен.
2. Северната фасада на сградата на съда е маскирана като „зелена стена“ с полиетиленови изкуствени листа, достойни за мизансцена на треторазряден латиносериал.
3. Автомобилният надлез над археологическите разкопки има отвор в средата, който би трябвало да осъществи визуална връзка между двете нива. Вместо това той е брониран с мрежи, мантинели и цветарници, направени от бетонови пръстени за канализационни шахти, и е натрапчиво отблъскващ. Парапетът му е не само ужасен, но и опасен.
4. Вследствие на незаконното разрушаване на конструктивни елементи от друг проект, тежката техника е опустошила всички автентични плочи и голяма част от настилката от предишни адаптации. Реализираната нова настилка е под всякаква критика.
5. Поради конструктивни проблеми срамежливо бяха частично демонтирани абсурдните тенти, под които се предполагаше да кипи културен живот.
6. В зелената площ продължава да стои беседка и дървено съоръжение, които са покъртително посредствени.
7. Апотеоз на всичко е ефектното нощно осветление с така наречения „казино ефект“ – на всеки две-три минути цветът на осветителите се сменя от сигналножълт през оптимистично розов до пурпурновиолетов, син, зелен – и така до пълно умопомрачение. Списъкът, за съжаление, може да бъде продължен, но по-важно е колко от тези проблеми са поправими и колко не, а най-интересно е на кого това му харсва?“

 Баба Яга „глътна“ 98 000 лв.

12-13iag

С крупната сума от 98 000 лв. се изръси екоминистерството в кабинета „Сакскобургготски“ за семпла дървена постройка с бетонен кокоши крак, наречена „Къщичката на Баба Яга“. Атракцията, предназначена за малчугани, се намира в кюстендилския парк Хисарлъка и е построена от греди, талпи и дъски. Не е необходимо човек да е специалист, за да стигне до извода, че сумата, похарчена за изграждането й, е „раздута“ поне четирикратно, убедени са граждани.
През годините къщурката нееднократно ставаше обект на вандалски посегателства и приютяваше тийнейджъри, отдали се на бурни алкохолни фиести, безделници и наркомани, които палеха огньове в нея. От миналата година обаче обектът е под постоянно видеонаблюдение.  В непосредствена близост до „Къщичката на Баба Яга“ в Хисарлъка се намира и Алеята на любовта, открита през есента на изборната 2007 г. Доскоро романтичното й име отговаряше изцяло на импровизираната й функция – по нея късно вечер влюбени двойки се отдаваха на интимни ласки.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си