16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Проектират снегозащитно съоръжение в Троянския проход

Изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение в прохода Троян – Кърнаре по билото на Стара планина ще бъде включено в програмата за проектиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година. Целта е осигуряване на целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия планински проход в страната.

Ангажимент за това пое министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с кметовете на общините Троян и Карлово – Донка Михайлова и Емил Кабаиванов. В разговора се включиха също заместник-министър Валентин Граматиков и и. д. председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ивайло Денчев.

При подготовката на проекта ще бъдат разгледани възможните варианти за изграждане на подобно съоръжение – огради срещу снегонавяванията, заради които проходът се затваря за движение през зимния сезон, полутунел или тунел. Ще бъде проучена и възможността за финансиране на изпълнението на проекта с европейски средства през новия програмен период.

Имаме много лоши транспортни връзки между Северна и Южна България. Подобен проект ще осигури нова, добра свързаност в този централен за страната район, коментира по време на срещата министър Комитова.

Кметовете Донка Михайлова и Емил Кабаиванов изразиха удовлетвореност от разговора и дискутираните възможности, които при реализация ще осигурят добра връзка между двете общини за гражданите и бизнеса.

Related Articles

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...

От април: Airbnb забранява на собствениците да слагат камери в имотите

Платформата "Еърбиенби" (Airbnb) забранява на отдаващите под наем жилища да поставят охранителни камери във вътрешни помещения, съобщи базираната в Сан Франциско компания, цитирана от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ