Навигатор Home » Икономика » Рекордна печалба на банките, въпреки намалелите приходи от лихви

Рекордна печалба на банките, въпреки намалелите приходи от лихви 

19-taksi

53% от българите предпочитат да теглят и да плащат в брой

БНБ отчете в края на февруари рекордна печалба на трезорите, въпреки намалелите приходи от лихви. Според отчета през миналата година търговските банки у нас са събрали над 1 млрд. лв. от такси. Банковите шефове се оправдават с увеличените разходи и са категорични, че таксите ще растат. Това отново поставя въпроса дали да се плаща с карта, или кеш. В същото време проучване на сайтове за финанси показват, че българинът е традиционалист – над 53% предпочитат да теглят и да плащат в брой.

Ако теглим пари от машина на банката, издала картата, средната такса е 22 стотинки, показват данните. През банкомат на друга институция една транзакция средно излиза 89 ст. (но стига и до 1,50-2 лева). Плащането в магазин или в заведение с карта излиза далеч по-евтино: 5-6 ст., а в повечето случаи дори безплатно.

Статистиката сочи, че теглим средно от банкомат между 2 и 4 пъти месечноq като най-често сумите са от 200 до 300 лв. С карта месечно плащаме стоки и услуги средно за 80-100 лв. Да погледнем към следния пример: Ако теглим пари с карта 10 пъти на месец от собствен банкомат, можем да натрупаме 2,20 лв. средни такси, а от чужд – близо 9 лв. Това означава, че можем да спестим около 7 лв. само за месец. И още един пример: Когато теглим сума от 400 лв. наведнъж, плащаме една такса, а ако направим четири транзакции по 100 лв., това вече са 4 такси. Разликата е средно 2.67 лв.

И все пак най-скъпо излиза тегленето на пари от банкомат в чужбина – там често към фиксирана такса се прибавя и процент от изтеглената сума, което често достига до десетки левове. Затова в чужбина дори по-заможните българи предпочитат разплащането кеш и не ползват машините за теглене.

Добавете коментар