Международният панаир в Пловдив си връща позициите от предкризисните години, сочат резултатите

Най-много договори по време на провелия се Международен технически панаир в Пловдив са сключени за тежка строителна механизация и за изделия на машиностроенето, информират от ръководството на изложението. Форумът си връща духа от предкризисните години и това според маркетингови експерти е индикация, че бизнесът се активизира. Същата тенденция очерта и Националният статистически институт, който отчете рекорден ръст от 3.9% на българската икономика за миналата година.

Изложбата „Автосвят Пловдив” тази година имаше по-силна бизнес ориентация и това също повлия положително на продажбите както на леки коли от моделите, подходящи за търговски представители, така и на пикапи, камиони, автобуси”, конкретизира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той посочи, че община Сливен е направила заявка за електрическия автобус, произведен от чешки завод, а още няколко кметове са проявили интерес към него заради екологичния ефект.

В националния изложбен център, организатор на най-престижната технологична среща на Балканите, тази година се представиха над 600 компании от 36 държави в дните от 25 до 30 септември.

Общо 36 експоната получиха отличието за иновативни продукти с високо качество. Девет български авангардни разработки впечатлиха специалистите. Сред тях са мотокарът рекордьор, който повдига до 33 тона, машината за почистване на филтри на дизелови автомобили, инсталация за изработване и поставяне на 3D панели за изолация на самия строителен обект, мобилна смарт лаборатория за мониторинг на електродвигатели, софтуер за онлайн обучение и други.

В следващите издания на панаира ще има щандове на Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, съобщи министърът на икономиката Емил Караиванов в словото си при откриването на изложението.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си