Навигатор Home » Инфраструктура » Реконструират „Дондуков” до края на октомври

Реконструират „Дондуков” до края на октомври 

Най-сложният ремонт в центъра на София е на бул. „Дондуков”

Обновяването на бул. „Овча купел” завършва на 10 септември

Катя КОСТОВА

Ремонтът на бул. „Княз Дондуков” в София ще продължи до края на октомври, сочат графиците на общината. Основната причина за забавянето е, че един от най-натоварените булеварди в столицата отново ще е с павета. За да може павирането да се направи качествено, е извикан 85-годишният майстор Лако Лаков, който е един от малкото разбиращи от този занаят. Основният ремонт предизвиква големи задръствания в центъра на града в пиковите часове и наложи нова организация на движението.

Много по-рано, на 10 септември, трябва да приключи обаче ремонтът на южния край на бул. „Овча купел“ в отсечката от ул. „Коломан“ до бул. „Цар Борис III“. Стойността на реконструкцията на участъка е около 2 млн. лв. Отсечката бе в изключително лошо състояние и ремонтът й започна в края на месец юли. Вече е пуснато едно платно и по него движението ще е възможно в по една лента двупосочно. Слагат се нови трамвайни линии, подменят се настилката и тротоарите, оформят се плацовете на дърветата и се модернизира осветлението. Подмяната на релсовия път се прави по иновативна технология за столицата. По-различното при нея е, че се слага подложен бетон, който изпълнява функцията на основа. „Всяка релса е захваната сама за себе си и благодарение на по-голямата гума, която е около самата релса, при една евентуална смяна след 15-20 години няма да е необходимо да се разкъртва цялото платно, а само гумата се изрязва, вади се старата релса и се слага нова. Така пътното платно не се пипа, а релсата се сменя в рамките на часове“, обясни зам.-кметът по транспорта на столицата Евгени Крусев.

В кв. „Овча купел” се разширява бул. „Монтевидео”, като плановете са там работата да завърши до края на октомври.

До 15 септември пък ще са затворени за ремонт мостът „Чавдар“ и бул. „Асен Йорданов“. Заради ремонти има задръствания и по бул. „Брюксел“, където се строи нова връзка с летището и се бърза за европредседателството.

Пуснаха отново поръчките за ремонти в центъра

Столична община пусна отново двете обществени поръчки за ремонти на част от центъра на София – зоната около площад „Александър Невски” и ул. „Граф Игнатиев”.

Първата за реконструкция на зона 4 обхваща площадите „Ал. Невски” и „Народно събрание” градините „Кристал” при ректората на Софийския университет и пред църквата „Света София”, паметника „Левски” и пл. „Гина Кунчева”, пространството между ул. „Оборище” и Военния клуб, участък от ул. „Оборище”, източно от пл. „Александър Невски”, и част от ул. „Париж”, между ул. „Оборище” и бул. „Цар Освободител”. Прогнозната й стойност е почти 20,1 млн. лв. без ДДС. Търгът по поръчката е спрян през май за корекции в документацията.

За ул. „Граф Игнатиев” (зона 2) поръчката обхваща ул. „Граф Игнатиев”, включително площадите „Славейков”, „Гарибалди“ и градината на църквата „Св. Седмочисленици”; ул. „Цар Шишман”, между ул. „Граф Игнатиев” и пл. „Народно събрание”, ул. „Шести септември”, между ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Аксаков”, и ул. „Солунска”, между бул. „Витоша” и ул. „Граф Игнатиев”. Стойността й е 21,930 млн. лв. без ДДС. Проектът за ремонт на ул. „Граф Игнатиев” и прилежащия й пл. „Славейков” привлече вниманието с първоначалното намерение пазарът за книги там да се провежда само в определени дни. Впоследствие от общината се отказаха от този план.

 

 

Добавете коментар