Регулация на професията поиска имотният бранш на международен форум

Ценообразуването, дела на общите части и как да се поддържа вече построеното дискутираха експерти

0
По време на двата дни от форума в дискусията взеха участие десетки български и чуждестранни експерти
Катя КОСТОВА

Регулацията на професията на посредниците в търговията с недвижими имоти бе един от акцентите на организирания от Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) международен форум „Моят град, моят дом, моят бизнес”. Проявата се проведе в партньорство с МРРБ, с Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE) и Програмата на ООН за населените места (UN-Habitat).

Всички участници в „Моят град, моят дом, моят бизнес” получиха за спомен специална статуетка

Според зам.-председателя на сдружението Ирена Перфанова в бъдещето ще има една професия специалист по недвижими имоти, защото ролята на фирмите, които се занимават с управление на недвижимости, нараства все повече и повече и знанията, които тези специалисти трябва да имат, се припокриват със знанията на агентите по недвижими имоти. „На форума стана дума колко излишни площи са построени не само в България, но и в целия свят, значи, че трябва да се погрижим не как да правим нови инвестиции, а как да поддържаме вече построеното. И всички заети в тази сфера трябва да се адаптират с тази реалност. Затова регулацията на професиите, свързани с недвижимите имоти, трябва да върви успоредно, защото те взаимно се допълват. Без регулация е трудно да събираме данни за пазара, да управляваме, да носим рационалните отговорности”, поясни тя.

Председателят на НСНИ Добромир Ганев констатира положителния факт, че в националната жилищна политика е заложено професиите, свързани с недвижимите имоти, да бъдат регулирани.

В една от дискусиите на форума подробно бе обсъден и въпросът за ценообразуване на имотите и особено делът на общите части към всеки отделен от тях. Арх. Валери Левиев спомена за парадокса, че от 1938 г. до сега площта на едно и също жилище е нараснала и то не с малко. „Разбира се, това не е станало реално, а по документи и причината е свързана с различния начин на изчисляване на площта на имота, приет в годините след това – уточни той. – През 1970 г. се приема наредба, според която в жилищната площ вече се включват стените, както и 40% от балконите и лоджиите, но без техните външни стени, а наредба от 1991 г. и ЗУТ от 2003 г. пък указва в жилищната площ да се включат 100% от балкони, лоджии и тераси заедно с външните им стени”, обясни още архитектът.

Ирена Перфанова цитира таблици за площообразуване на складови площи и обясни, че в някои от тях се слагат идеални части от общите части на сградата, а в други – не. В тази връзка арх. Левиев обясни, че става дума за невалидна вече наредба от 70-те години. „Това обаче не пречи на някои инвеститори в такива имоти да смятат по този начин, защото има и нелишен от логика коефициент на етажност”, смята той. Перфанова, от своя страна, напомни, че въпросните таблици не се вписват като документи, и затова много често има разминаване между архитектурните проекти и таблиците за площообразуване и настава сериозен спор между съсобствениците в етажната собственост какви са дяловете и по колко трябва да се плаща за общите части. „Със съществуващите в момента документи и прилагани практики в момента трудно можем справедливо да определим кой колко дължи”, подчерта тя. Цвета Наньова, от българо-австрийска консултантска компания, напомни за противоречието, че предприемачите продават външните стени на съответния апартамент заедно с него, а същевременно въпросните стени на една сграда се водят общи части. „Парадоксалното в казуса е, че, от една страна, е забранено да се топлоизолира фасадата само на едно жилище, защото тя е обща част”, смята тя.

Според Горан Миланов, вицепрезидент на Европейската фасилити-мениджмънт асоциация (EuroFM), въпросът е свързан с тълкуванията на националните и европейската регулация. Той припомни за съществуването на европейски стандарт за площообразуването, който не е задължителен, но доста точно дефинира как да се изчисляват площите. По думите му, на практика от прилагането на различните начини би следвало в информационните масиви на посредниците по сделките и фирмите за управление на имотите да се записват две цифри – една по задължителния у нас ЗУТ и другата по европейската норма, за да може да се съпоставят имоти в различни държави от ЕС.

Освен представителите на партньорите от организациите на ООН, във форума в НДК в София взеха участие и експерти от Европейската комисия, а също и от Албания, Австрия, Великобритания, Гърция, Гърция, Естония, Латвия, Норвегия, Русия, САЩ, Финландия, Хърватска.

Достъпни жилища за младите заложени в новата жилищна стратегия

В новата жилищна стратегия се предлагат и мерки за достъпни жилища за млади семейства и висококвалифицирани кадри, така че да се раздвижи мобилността на трудовия пазар. Ще се набележат и мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен. Това заяви при участието си във форума Гергана Благиева – директор „Жилищна политика“ в МРРБ.

„Проектът на новата жилищна стратегия, която е в процес на разработка в министерството, цели подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаване на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради”, каза още тя и подчерта, че значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическо развитие и обновление на населените места.

Благиева добави, че се планира създаването на специализиран портал за наличния жилищен фонд в страната, където ще може да се сравняват характеристиките на имотите и да има информация за състоянието им. Очаква се той да бъде създаден в близките години.

Тя информира още, че от публикуването на проекта за обществено обсъждане през юни в министерството са получени 40 коментара. „Някои от тях бяха свързани с конструктивното обследване на жилищния фонд в страната“, уточни тя.

НСНИ подписа договор с американските си колеги

По време на форума Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) подписа договор с американската Национална асоциация на риалторите (NAR). Договорът бе подписан от Добромир Ганев – председател на НСНИ, и Джон Мейфилд от NAR.

Според зам.-председателя на НСНИ Ирена Перфанова България е една от първите, които вече имат такъв пакт. С този договор ще има възможност агенции, членове на НСНИ, да стават риалтори и висококвалифицирани консултанти на недвижими имоти.

Само 5% от апартаментите в страната се дават
под наем

Само 5% от апартаментите в страната се дават под наем, съобщи на форума Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка (СБ) в България. „Има повече жилища, отколкото семейства. Няма и добър пазар на наемите и достъпни квартири“, каза още той. Той цитира доклад на банката, според който над три четвърти от жилищния фонд в България е на възраст повече от 30 години.

Дзарконе каза още, че в ЕС има страни като България, Гърция и Румъния, където разходите за поддръжка на жилището са голямо финансово бреме за домакинствата, а в други като Франция и Естония това не е така. „40% от домакинствата и 31% от наемателите плащат твърде много за използването им. Над една трета от младежите в Европа пък не могат да си позволят собствено жилище“, допълни финансистът.

Според председателя на НСНИ Добромир Ганев наемният ни пазар има няколко проблема. Най-големият му е съсредоточаването му само в няколко по-големи града. „Голяма част от празните жилища са в малки селища с демографски срив. Вторият проблем е липсата на коректна информация за наемните цени“, поясни той и добави, че едва 2-3% от сделките за наемане на жилища се регистрират, защото не е задължително по закон.

Проф. Джон Долинг от университета в Бирмингам цитира изследване, според което 15% от домакинствата в Еврозоната имат повече от едно жилище. Той каза още, че половината от жилищата, купени в Лондон от чужденци, стоят празни. Професорът посочи за пример Сингапур като място с достъпни жилища, който в много отношение се дава като модел за жилищна политика.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си