29 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Районен кмет против общината да продава дела си в знакова архитектурна сграда в Пловдив

Кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов ще предложи сградата, известна на пловдивчани като Къщата с медальона, да бъде изключена от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г.

От документа, публикуван на сайта на общината , става ясно намерението й да продаде дела си в знаковия за града архитектурен паметник на културата, който се намира на бул. „Шести септември“ №163, близо до Съдебната палата.

        

Къщата с медальона е строена през 1908 г. и се счита за най-красивия образец на сецесиона в Пловдив. Автор на проекта е известният архитект Пенчо Койчев, проектирал и Съдебната палата в София.

Сградата е била собственост на аптекаря Харитон Куев, който е за кратко и кмет на Пловдив през 1919 г. През 30-те години къщата е купена от богатия търговец Арис Гурбетян, но след 1944 г. семейството губи собствеността си върху нея. След 1989 г. сградата е реституирана.

 

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ