12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Разрешение за строеж ще се издава само при приложена улична регулация

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столична община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравков, беше прието с промени в Закона за устройство на територията. Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация.“ Това съобщи чрез своя Фейсбук профил кметът на София Йорданка Фандъкова.

С тази промяна се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др.

Това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

Втората съществена промяна, която е постигната след предложения на Столична община, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети.

Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп до бъдещата сграда.

Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност както за тях, така и за гражданите“ – каза още столичният кмет.

 

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ