Разкопките на гробница Малтепе влязоха в престижното издание National Geographic

0

Испанската секция на National Geographic помества материал за големите разкопки на пловдивския археологически музей на добилата популярност гробница Малтепе. Археологическата работа край село Маноле се ръководи от директора на музея Костадин Кисьов, дал и интервю за медията.
Испанците, впечатлени от „гигантската могила“ я сравняват с останалите подобни структури по нашите земи, останали от Траките. Могилата на Малтепе е висока около 23 метра (макар и оригинално да е била 26), докато повечето тракийски могили са около 7-8 метра във височина. Времето е различно тази на Малтепе се свързва с римски владетел, като се датира от II-III век сл. Хр., докато тракийските са по-ранни.
Пирамидалната форма на каменната структура не е типична – нито за тракийската, нито за македонската, нито за елинистичната, нито за римската култура. Може да се направи връзката единствено с местен владетел, свързан с провинция Тракия от II-III век, коментира Кисьов. Някои медии свързаха гробницата с император Филип Араб, но това са журналистически спекулации, а не моето мнение, добавя директорът на пловдивския музей пред испанците. Самият Филип Араб е убит през 249 година край „Верея“, но не става ясно дали това е Стара Загора или гръцкият град с днешно име Бер.
Освен гробницата, на място са намерени множество монети, сечени между 193 и 282 година. В други пластове са открити средновековни гробове на хора, погребани по християнски обичай. Костадин Кисьов добавя, че разкопките все още предстоят да се развият, за да се уточни цялостно какво представлява историческият паметник.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си