Навигатор Home » На фокус » Раздвижване на имотния пазар, нараства търсенето на жилища за инвестиция

Раздвижване на имотния пазар, нараства търсенето на жилища за инвестиция 

Предлагането на качествени жилища на пазара е малко, отчитат брокери

Брокери очакват цените да продължат да вървят нагоре

Катя КОСТОВА

Расте търсенето на жилища с цел инвестиция и отдаване под наем. В тези ситуации основните купувачи на пазара могат да си позволят да търсят с месеци, а дори и повече, обясняват брокери. Апартамент за инвестиция – търси се предимно тухлено ново строителство и в райони, в които отдаването под наем става бързо и лесно. След време, ако трябва да се препродават, тези имоти си държат цената и бързо намират купувач, смятат брокерите.

Друга група купувачи, търсещи имот за инвестиция, търсят стари тухлени апартаменти в най-престижните зони на големите градове. Някои ги взимат „за черни дни”, други ги ремонтират основно, превръщат ги в лукс имоти и взимат от тях висок наем.

От есента пазарът върви нагоре, отчитат посредниците. Възходящата тенденция се стимулира от банковата политика по лихвите. Търсенето е скочило с около една трета. Вече се говори и за дефицит в предлагането. От началото на тази година липсват стойностни имоти на пазара, и то във всички сегменти. И не става дума само за малките жилища. Клиенти, разполагащи с бюджет от поне 150 хил. евро, търсещи просторен тристаен апартамент с гараж, трудно намират желания имот. Новите строителни проекти се опитват да отговорят на зараждащия се вече дефицит на стойностни имоти, отчитат още хората от бранша. Една четвърт от купувачите се ориентират към сделки „на зелено”, което е изненада, защото тези сделки се считат за рискови.

Заради нарастващото търсене в цените на жилища в България за първи път от 10 години насам има двуцифрен ръст от 12%, отчитат брокери за втората половина на 2016 г. В София средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти. Най-търсени остават по-малките апартаменти – до 60 кв. м. Семействата търсят двустайни или тристайни апартаменти и в зависимост от финансовото си състояние те са готови да живеят и в по-крайните квартали.

Цените през тази година ще се задържат високи и дори ще растат още в най-търсените категории имоти, прогнозират брокерите от агенциите за недвижими имоти.

94 хил. лв. е средната ипотека за недвижимост

94 хил. лв. средно тегли българинът, за да си купи ново жилище, сочат данните на една от големите консултантски компании. В София сумата е по-голяма и достига 112 хил. лв.

za-br-13---imoti---KARE-1

Финансови консултанти съветват, преди да теглим ипотека, добре да пресметнем каква месечна вноска можем да си позволим

Повече от 98% от ипотеките се сключват в левове. Жилищни кредити в евро вземат само хората, които имат доходи в единната валута или евентуално са получили от банката много изгодна персонална оферта. Отдавна интересът към заемите в други валути спря. Най-често се търси финансиране с ипотечен кредит между 80 и 90 процента от цената на имота. На второ място са хората, искащи кредит за 70-80 процента от стойността на жилището. Сроковете на договорите на ипотеките най-често варират от 20 до 25 години. Обикновено с ипотечен кредит се купуват тристайни апартаменти. След тях по интерес са двустайните. Обикновено се тегли ипотека за нови или по-скъпи жилища.

Пазарът на ипотечното кредитиране обаче е активен само в най-големите градове на страната, уточняват консултантите. Там около 75% от сделките с жилища се финансират с ипотека, независимо дали е за много малка, или много голяма част от цената на жилището, смятат имотни брокери. Прогнозите сочат, че пазарът на ипотечните кредити през 2017 г. ще отбележи ръст спрямо 2016 г. с поне 15 на сто.

България – 15-а в класацията за втори дом

България заема 15-о място с 0,55% от запитванията за покупка на втори дом зад граница. Това сочи статистиката на портала themovechannel.com. За страната ни интерес има от Русия и някои други бивши съветски републики. Постепенно нараства и броят на онлайн запитванията от граждани на западните централноевропейски държави, както и от съседните страни. Основно чужденците питат за ваканционни имоти в черноморските ни селища и курорти. След това се нарежда интересът към селата и след това към зимните центрове.

za-br-13---imoti---KARE-2

Чужденците питат основна за имоти по морето

Според themovechannel.com през февруари най-желаната дестинация в света за покупка на втори дом е Испания, която измества САЩ с над 14% от общия брой запитвания. Янките водеха в класацията на сайта в продължение на 7 поредни месеца. През втория месец от годината запитванията за втори дом в САЩ намаляват от 14,65% през януари до 11,4%. Трета е Португалия с 4%, като по-малката пиренейска страна се изкачва с две места в класацията. В Топ 10 са още Италия, Индонезия, която се придвижва напред с 10 места спрямо класирането през януари, Франция, Дубай, Сингапур, Турция и Германия.

Търсенето на качествени офиси по-голямо от предлагането

През изтеклата 2016 г., както и в началните месеци на 2017 г. търсенето на качествени офис площи надвишава предлагането. Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови проекти в сегмента, като общата им площ не надвишава 32 000 кв. м, отчитат посредническите агенции.

Това отчасти се дължи на забавени завършвания на някои от планираните проекти, но основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара, отчетена по време на кризата в периода 2010-2015 г. Предлаганите площи са изключително недостатъчни, за да посрещнат търсенето, особено във високия клас. Това доведе до значителен дял на наети площи в строеж, като в края на периода тези сделки достигнаха близо 50% от общия брой.

za-br-13---ofisi---sn-1

Най-остър е дефицитът на офиси от най-висок клас

В отговор на увеличеното търсене през периода няколко големи проекта бяха започнати, а други бяха възобновени. Повечето от тях са във високия клас А, кореспондирайки с явната нужда на големите наематели от точно такова офис пространство. В края на миналата 2016 г. общата площ на офис проектите в активно строителство достигна 255 000 кв. м, като тези площи ще влизат в експлоатация в следващите 4 години. Близо половината от тях (около 120 000 кв. м) се очаква да излязат на пазара още до края на 2017 г.

Наемните нива за клас А офиси остават стабилни – 13 евро/кв. м за центъра на София, 12 евро/кв. м – в широкия център, и 11 евро/кв. м – в периферните зони на града.

Клас Б сгради следват също тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 9 евро/кв. м, в зависимост от местоположението на сградата.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива – между 12 до 14 евро/кв. м.

Свободните площи на пазара в последната година трайно намаляват. От близо 260 000 кв. м (14% от общата наличност от 1,8 млн. кв. м) в началото на 2017 г. те падат до 240 000 кв. м от целия обем.

Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането в сектора, прогнозират столичните брокери. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро други нови проекти ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите. Все пак до завършването им комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващият обем на наеми на имоти в строеж ще стимулира качването на наемите.

za-br-13---ofisi---sn-2

Ръстът на наемите стимулира започването на нови проекти в сегмента

Главната движеща сила на пазара са големите компании от развиващия се бранш на аутсорсинг индустрията, най-вече в секторите на ИТ продуктите и изнесените бизнес процеси и услуги. Тази тенденция до голяма степен определя цените, предпочитаните райони и характеристиките на офисите, като оживлението е по-скоро във високия клас А офиси.

Освен фактора „цена“ големите наематели все повече отдават важност на местоположението, близостта на метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка, високо ниво на управлението на сградата, допълнително се прави и оценка за енергоефективност на вложените материали и системи в сградата. Добавената стойност на фактора „местоположение“ се свързва с локация в престижен бизнес район и отлична комуникативност на мястото.

Последно проучване сред такива компании показва, че най-предпочитани са районите на бул. „Цариградско шосе” (концентрация около „Младост 1” и метростанция до магазин „Метро”), центърът на града, „Бизнес парк София” и районът около него („Младост 4” и южната дъга на Околовръстното), бул. „България”, бул. „Тодор Александров (до ул. „Опълченска”) и районът на Летище София.

София е 49-а в света по ръст на наемите

Пазарът на офиси в София е сред пазарите с умерен ръст (в рамките на 5%) на наемните равнища през последното тримесечие на 2016 г., показват данни на консултантска компания CBRE. Българската столица заема 49-о място от общо 121 изследвани пазара. Наемите на първокласните офис площи у нас отчитат увеличение от 1,9% на годишна база за периода. Това ни нарежда до градове като Милано, Канбера и Вашингтон.

Белфаст е най-бързо растящият пазар на офиси в света в периода октомври-декември с 25% годишен ръст. Втори е Чикаго с почти 20%, а на трето място е Стокхолм със 17,3%. Топ 10 се допълва от Берлин, Дъблин, Кейптаун, Порто, Лион, предградията на Сиатъл и центъра му.

za-br-13---ofisi---sn---KARE(2)

Наемите на първокласните офис площи у нас отчитат увеличение от 1,9% през 2016 г. на годишна база

Същевременно в Калгари е отчетен най-силен годишен спад на наемите на офисите в края на миналата година – 26,5%. Резкият спад на пазара е свързан с кризата в енергийния сектор в Канада заради цените на петрола. В Джакарта е отчетено намаление на наемите на офисите от 19,2%, а в Истанбул спадът достига 11,1%.

Топ 10 на най-слабите пазари на офиси се допълва от Сао Пауло, Сингапур, предградията на Калгари, Хюстън, Цюрих, Лондон и Мексико сити.

От регионална гледна точка Европа е водеща в глобален мащаб по темпове на ръст на наемите. Средното им увеличение за първокласните площи достига 3,7% за региона спрямо 2,3% средно увеличение в световен план. За Америка и Азия ръстът е по 1,8%.

Центърът на Хонконг запазва лидерската си позиция като най-скъп пазар на офиси в света с почти 2900 долара годишен наем на кв. м. Следва финансовият район на Пекин с почти 2000 долара. На трето място е районът Коулун в Хонконг с малко под 1800 долара.


Национално сдружение Недвижими имоти отбелязва тържествено своята 25-годишнина

През 2017 г. браншовата структура на професионалистите в сферата на недвижимите имоти – Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), отбелязва 25 години от своето създаване.

Тържественият юбилеен форум „25 години НСНИ – четвърт век история и постижения на професионалния пазар на недвижими имоти в България“ ще се състои на 6 април 2017 г. в хотел „Балкан”, София.

Събитието ще отбележи 25-годишнината от създаването на организацията и началото на професионалния пазар на недвижими имоти в страната.


Форумът е отворен за всички професионалисти в бранша и свързаните с него браншове. Участие ще вземат фирмите, членуващи в НСНИ, управители и собственици на агенции за недвижими имоти от страната, специалисти и инвеститори в сферата на недвижимите имоти, председателят и членовете на УС на НСНИ и предходните председатели, експерти от браншови и бизнес организации, свързани с индустрията на недвижимите имоти, официални гости, представители на централната и местната власт.

Събитието ще включи публична дискусия за професионалисти в сферата на недвижимите имоти и празничен вечерен коктейл. Гостите ще обсъдят проекта за регулативно-регистрационен режим при търговията и посредническата дейност при сделки с недвижими имоти, новия Етичен професионален кодекс на НСНИ, правилата за вписване в доброволен Професионален регистър на агенциите за недвижими имоти в България и проекта за национален MLS (MultiListingSystem) за професионално сътрудничество между агенциите за недвижими имоти при работа с ексклузивни договори.

Национално сдружение Недвижими имоти е браншова структура на професионалистите в сферата на недвижимите имоти и обединява над 1500 професионалисти в 12 регионални структури. Организацията е с международно призната активност, която работи в посока структуриране дейността на агенциите за недвижими имоти в страната под професионална рамка и налагането на професионални стандарти. Повече информация за НСНИ и събитието можете да намерите на електронната страница на сдружението www.nsni.bg


novbaner


Добавете коментар