24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Приеха обща схема на крайбрежната зона в Русе

Предвижда се изграждане на Алея на занаятите

Общинските съветници в Русе одобриха обща схема на зона „К“ (Крайбрежна) в града и специфични правила за приложението й.

Предвижда се на кейовата ивица да бъде поставен павилион за туристически информационен център и своебразна Алея на занаятите, съставена от 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори. Идеята е да се стимулират местните творци и търговци, а туристите, вкл. пристигащите с круизни кораби, да имат възможност да закупят стоки от тях. Част от алеята ще бъде и малък павилион за продажба на дребни пакетирани изделия.

Изрична забрана е наложена за приготвянето в зоната на храна и скара на открито.

Под пешеходния надлез (т.нар. Дълбок път) ще бъдат разположени 2 декинг платформи, върху които ще се поставят 2 павилиона – за фреш и дребни пакетирани изделия, и за сувенири.

Като предпочитано място за разходка и отдих на русенци общата схема включва и 2 павилиона за продажба на напитки, като единият ще бъде в близост до емблематичния пешеходен надлез към кея, познат като Вития мост, а другия – в близост до мястото, където бул. „Цар Фердинанд“ се прелива в главната транспортна алея на зона „Крайбрежна“.

Какво и кой ще продава в обектите ще се реши от конкурси за отдаване под наем, а не от търгове, обясни кметът Пенчо Милков.

Дизайнът на павилионите и общата схема на крайбрежната зона са съобразени с извършената наскоро рехабилитация и са одобрени от Общинския експертен съвет.

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ