Сроковете за строителство на отделните участъци бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет

За тунел под „Петрохан” държавата ще търси инвеститор

През месеците май – юни тази година започва строителството на участък от 16 км от АМ „Хемус“ между п.в. „Белокопитово“ и Бухово, като така ще се работи по „Хемус“ и от източна посока. На 20 или 21 март пък ще бъде направена първа копка за строителството на 9,3 км от магистралата между Ябланица и разклона за Тетевен. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му, в момента паралелно с това тече проектирането на още 52 км от магистралата между Боаза и главния път за Плевен и Ловеч. Министърът уточни, че в резултат на новото проектиране за отсечката ще бъдат спестени 300 млн. лв., които ще бъдат насочени към изграждането на други участъци от аутобана. До 15 март ще стартира и обществена поръчка за избор на изпълнител на най-тежкия участък от скоростния път София – Видин, между Ботевград – Мездра.

„Декември 2021 г. е срокът за завършване на целия скоростен път с магистрални участъци от Ботевград до Видин. Ако имаме забавяне при обществените поръчки, ще сме готови до средата на 2022 г. – обясни Нанков. – Пътят е изключително важен както за икономическото развитие на Северозападна България, така и за безопасността на пътуващите, защото на денонощие от Дунав мост 2, който бе построен от правителството „Борисов 1“, преминават по над 2500 ТИР-а”, каза той.

За изграждането на пътя Видин – Ботевград е предвидена реализация на 6 участъка:

  • Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км
  • Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км
  • Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км
  • Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км
  • Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация
  • Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.

 

Министърът поясни, че индикативната стойност на проекта е близо 1,6 млрд. лв. Финансирането ще е през държавния бюджет на база приходите от тол системата, които се очаква да бъдат над 1 млрд. лв. годишно. Николай Нанков добави, че в момента се изготвят геоложките проучвания за изграждането на тунел под „Петрохан“, а през месец май ще започнат прединвестиционни проучвания, на чиято база ще се направи бъдещ концесионен анализ за цената на съоръжението, което ще се изгражда чрез публично-частно партньорство. Според регионалния министър правителството и протестиращите от Северозападна България са били на една страна по отношение на исканията за добра инфраструктура. „Хората в Северозапада поискаха магистрала от Видин до София и тунел под „Петрохан”. Днес има документално придвижване от страна на кабинета. Още август месец сме взели решение на Министерския съвет, с което одобрихме управленската програма, в която като основен приоритет в Северна България, наред с АМ „Хемус”, е именно скоростният път от Ботевград до Видин. Обществото трудно разбира бавните, тежките, тромавите процедури, които извървява всеки голям проект по отношение на екологичното законодателство и обжалванията на обществените поръчки, които забавиха проекта с 2 години и три месеца”, отбеляза министърът.

Регионалният министър посочи още, че с повечето приходи от тол таксите ще се инвестира и повече в пътни ремонти. „По третокласната пътна мрежа има пътища, които не са ремонтирани 40 години и след всяка зима са проблемни“, коментира той. По думите му, една от стъпките за подобряване на качеството на пътното строителство е удължаване на гаранционните срокове с 6-7 години. Не може да има гаранционни срокове от 6 месеца или година. Трябва да бъдат до 6-7 години, за да работят фирмите по-прецизно и качествено, защото всички деформации след това ще са за тяхна сметка”, уточни Нанков.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си