21 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Първа копка на стратегически обект в Пловдив

Започва строителството по модернизацията на жп възел „Пловдив“, който е сред най-важните железопътни връзки в България. Официалната церемония „първа копка“ по изпълнение на проекта е днес – 9.12.2021 г на ІІ-ри перон на Централна гара Пловдив.

Комуникационно-транспортният пробив под Централна жп гара ще свърже южните квартали на Пловдив с центъра. Трасето на пробива е съобразено с общия устройствен план на града и предвижда подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. В проекта са предвидени и удобни вертикални пешеходни връзки.

С реализацията на проекта значително ще се намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в град Пловдив и региона. Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор „Ориент/Източно – Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието.

Стойността на договора е е 89 028 245,95 лева без ДДС. Изпълнител е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

 

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ