22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Първият извънстоличен технологичен парк в страната ще бъде открит в Габрово

Първият извънстоличен технологичен парк в страната ще бъде открит официално в Габрово на 20 ноември 2020 г. Церемонията ще се състои от 14:00 часа пред реконструираната сграда на ул. „Доктор Илиев-Детския“ № 5.

С инвестиция по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. е изградена модерна научна инфраструктура с високотехнологично оборудване.

За 1 823 602 лв. са въведени мерки за енергийна ефективност чрез фотоволтаични и соларни панели, монтирани са термопомпени и климатични системи, сградата е топлоизолирана. Обособени са четири лабораторни комплекса с измервателни уреди и технологично обзавеждане на стойност 4 203 780 лв.

Техниката ще се ползва за научно-приложни изследвания в областта на мехатрониката и чистите технологии, както и за обучение на студенти и докторанти. Лабораториите ще са достъпни и за бизнес организациите, като се предвижда част от тях да бъдат акредитирани.

Общата стойност на проекта Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии“ е 23 569 719.17 лв. Технически университет – Габрово е водеща организация и работи съвместно с шест партньора – наши университети, институти на Българската академия на науките и местни компании.

Във връзка с противоепидемичните мерки събитието ще може да се гледа чрез директно излъчване в платформата Microsoft Teams. 

В церемонията ще участват представители на централни и местни органи на властта, научните среди, бизнеса и партньорски структури. Чрез онлайн връзка ще се включат образователният министър Красимир Вълчев и българският еврокомисар Мария Габриел.

На същата дата от 15:30 до 16:30 часа ще се проведе онлайн информационен ден по проекта, където ще бъдат представени дейностите и научната програма. 

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ