Първият в света небостъргач с екзоскелет може да издържи земетресения, тайфуни и наводнения

0

Сградата се контролира от интелигентна система, която регулира потреблението на енергия в зависимост от условията в околната среда

Архитекти от Zaha Hadid Architects създадоха първия в света небостъргач с екзоскелет със „свободна” форма, който може да издържи на множество природни бедствия – земетресения, тайфуни и наводнения.

Атрактивната футуристична сграда бе открита наскоро в китайския град Макао. Архитектурният шедьовър Morpheus е разположен в курортната част City of Dreams и вече е най-известната хазартна зона в Азия. Сградата разполага със 780 стаи за гости, апартаменти и вили, казино, търговски център, както и с множество ВИП помещения, ресторанти, заседателни зали и открит басейн на покрива. Хотелът се състои от две стъклени кули, свързани от три „моста”, където са обществените зони за гостите на хотела.

21-621-7

При работата над общата форма на сградата с площ от 150 хил. кв. м авторите на проекта са се вдъхновявали от традиционното китайско изкуство – резба на нефрит. Вивиана Мусецетола, директор на проекта, разкрива, че зданието започва с модел, който използва максималното пространство, позволено от ограниченията, и след това се извайват отвори в центъра. Извън сградата, която има свободна форма, поддръжка осъществява и стоманен екзоскелет.

21-3

В него има 1200 възела с тегло до 18 тона всеки. Благодарение на тази конструкция помещението се затъмнява и така се предпазват вътрешните пространства от прегряване. Футуристичната сграда се контролира от специална интелигентна система, която регулира потреблението на енергия в зависимост от променящите се условия в околната среда.

Отверстията във високите сгради, които може да се видят в азиатските мегаполиси, като например в Хонконг, се правят съгласно принципите на учението фън шуй. Ако сградата се намира между планините и морето, отверстието е необходимо за правилната циркулация на енергията (според легендата в планините живее дракон, който лети до морето и обратно, и ако многоетажните сгради са без отверстия, това би попречило на дракона да си тръгне и да донесе нещастие на живеещите в сградата).

21-821-13

Първият високоскоростен екзоскелет на свободна форма оптимизира интериора, като създава пространства, които са непрекъснати, чрез поддържане на стени или колони, а дизайнът е интригуващ. Той не напомня на традиционните архитектурни типологии, а създава уникалната среда и представя нова архитектура за този град, твърдят архитектите от Zaha Hadid Architects.

21-2

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си