Първите електробуси пристигат в столицата през октомври

0
Автобусите най-вероятно ще са с 324 kW батерия с бавен заряд, с която се изминават минимум 300 км с едно зареждане

Първите от 20-те електробуса, поръчани от Столична община, ще пристигнат през октомври, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината инвестира в модернизирането на градския транспорт и специално в електротранспорта. През последните години обновихме на 90% тролейбусния парк, над 50% автобусния парк, закупуваме нови и модернизирани трамваи. Построихме 21 км метро и продължаваме с още 12 км от третата линия. До края на октомври в София ще пристигнат и нови 60 автобуса на природен газ. Столичният електротранспорт обяви обществена поръчка за доставка на 30 нови нископодови електрически автобуса и 12 зарядни станции. Общината има одобрена схема за поставяне на 64 зарядни станции за електрически превозни средства на територията на центъра на града. Електрическите автомобили са освободени от такса в платените зони за паркиране, припомни столичният кмет. Автобусите са с 324 kW батерия с бавен заряд, с която се изминават минимум 300 км с едно зареждане. Партидата от 20 автобуса ще е достатъчна да замени рейсовете по две от линиите на масовия градски транспорт в София.

В столицата вече бяха тествани няколко различни електробуса. Пилотният проект бе с електробус с ултракондензаторна технология, който продължи 18 месеца, по тролейбусна линия №11. Другите се движиха пробно по линия 84, като единият дойде в София веднага след като беше тестван от местната управа на Париж. Те са на батерии. В общината се правят анализи коя от двете технологии е по-удачна за нашите условия и през лятото се очаква да се пусне обществената поръчка.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си