Първа изложба в новата и най-голяма галерия на Пловдив – „Капана“

0

Капана“ е най-новата галерия, която официално отваря врати днес в Пловдив. Тя се намира на мястото на емблематичния магазин от времето на соца Детмаг „Снежанка“ на Главната улица. Това е най голямата галерия в града -1000 кв.м.,а пространството е напълно преобразено след 100-дневен ремонт. Бившият магазин стоя близо 20 години пустеещ, а за съдбата му вървяха съдебни дела. Община Пловдив спечели битката и реализира проекта.

Галерията е на два етажа, на партерното ниво има фоайе, рецепция гардероб, изложбено пространство, охранителен център, депо за складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и връзка с горния етаж – модерен асансьор с голям обем за над 18 души и обемисти експонати.

На втория етаж има по-разчупено пространство, което позволява да бъде моделирано според нуждите на изложбата – в една голяма или две малки зали. Нивото предлага още конферентна зала и още едно депо за съхранение и подготовка на картини. Там се намира и голям 4-метров бял екран и мултимедийна техника за презентиране на дигитално изкуство.

От 18.00 часа пловдивчани могат да видят голяма представителна експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ с куратор Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия – Пловдив.

Той е направил селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от фонда на община Пловдив.

Изложбата може да се види до 4 август, като входът е свободен.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си