Пълна промяна на „Зона четири“ от центъра на София

0

Проектът ще се изпълнява поетапно и ще продължи и през 2019 година

24-2

Стартира работата по обновяване на „Зона четири“ от центъра на София. Това е пространството, където са събрани повечето от символите на столицата като катедралния храм „Св. Александър Невски“, базиликата „Света София“, паметника на Васил Левски, монументите на Незнайния войн и на Цар Освободител, градината пред Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и Народното събрание. Обхватът на проекта включва много знакови обекти – градски градини, няколко централни улици и площади, каза при представянето на проекта кметът на София Йорданка Фандъкова. Ремонтните дейностите ще започнат с градините „Кристал“ и „Климент Охридски“, както и с тротоари по ул. „Московска“. Ще бъдат обновени алеите в градините, а осветлението ще бъде подменено с енергоефективно.

24-4

Предвижда се допълнително озеленяване и засаждане на нови дървета. Около храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъдат обновени тротоарните настилки. Заедно с общото осветление на пространствата около храм „Света София и сградата на общината ще бъде монтирано и художествено осветление. Реконструкция ще се извърши и на тротоарите и настилките по ул. „Оборище“ – от бул. „Васил Левски“ до ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Париж“ – от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Московска“, ул. „Дунав“ – между ул. „Московска“ и площад „Александър Невски“. По ул. „Московска“ ще бъде подменен и топлопроводът.
Обновен ще бъде и площадът около паметника на Васил Левски, както и едноименния булевард от монумента до Ректората.

24-6

Предложение за „уземна“ зална сграда – арт център зад Военния клуб

Други улици, по които ще се работи в „Зона четири“ са: ул. „11-ти август“, ул. „Дунав“ между ул. „Московска“ и площад „Александър Невски“, ул. „15-ти ноември“ между площад „Народно събрание“ и БАН.
В цялата зона ще бъдат поставени нови контейнери, разположени подземно. Предвижда се монтирането и на три зарядни станции за електромобили. Ще бъдат изградени пет обществени тоалетни на три места.

24-7
Подчертаване на пространствата на пл. Ал. Невски и пл. Народно събрание чрез колонади от осветителни мачти с висок дизайн

Целият проект за „Зона четири“ ще се изпълнява поетапно и ще продължи и през 2019 г. Тогава се предвижда намаляване на местата за паркиране около храм-паметника „Св. Александър Невски“, а подходът към катедралата ще бъде оформен като пешеходна зона. „Догодина ще ремонтираме жълтите павета на площад „Народно събрание“ – това е голямото предизвикателство пред всички. Жълтите павета са паметник на културата, така че ще се подходи изключително внимателно, така както правилата за работа с културни ценности изискват, обясни кметът Йорданка Фандъкова. По думите й паважната настилка около храм „Св. Александър Невски“ няма да се пренарежда, само частично, в участъка на пешеходната зона. Заложили сме много сериозни изисквания за качество на работа и санкции при неизпълнение и неспазване на срокове по договор.

24-5
Преместване на паметника на Опълченците във фокалната точка на триъгълния площад – градинката срещу св. София

На изпълнителя е задържана банкова гаранция, която е 3% от стойността на договора – 536 664 лв. При некачествена работа изпълнителят дължи неустойка в размер на 894 хил. лв. При неспазване на срока – 178 хил. лв. за всеки просрочен ден, уточни градоначалникът.
Проектът за обновяване на „Зона четири“ е на студио „А.Д.А.“, което създаде и проекта за течащия в момента ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ и околните площади и пространства. Дейностите ще се изпълняват от „ПСТ груп“. Преобразяването на зоната около „Св. Александър Невски“ ще струва 21.5 млн. лв. (19.2 млн. лв. от които са от Оперативна програма „Региони в растеж“). Първият етап трябва да продължи до ноември 2018 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си