Мина Иванова Цонева е родена на 20 юли 1983 г. Средното си образование завършва в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас. Има магистратура „Международни икономически отношения“ към УНСС и магистратура „Пространствен дизайн“ към НБУ. Омъжена е, с дъщеричка Дара на 2 г. Работила е в търговски отдел на водещ кол център. От септември 2017 г. стартира като интериорен дизайнер на свободна практика.

Мина Цонева, интериорен дизайнер:

Успехът може да се постигне и тук – той е въпрос на трудолюбие

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Това беше осъзнат избор, който дойде с личен опит. Като повечето млади хора, и аз много исках да пътувам и да видя от първа ръка какво е да работиш в чужбина. Заминах на студентска бригада през лятото на втори курс в университета в САЩ и честно казано, не ми допадна. Като че ли се усетих като дърво без корен. Когато се върнах, успях да оценя много повече това, което имам тук – семейство, приятели, дом. Имаме прекрасна страна, благословена с чудесна природа, умерен климат и топли хора. Успехът може да се постигне и тук – той е въпрос на трудолюбие, според мен.

– С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?

– Винаги съм обичала да рисувам и съм имала изострено усещане за цветовете, но ми отне известно време да разбера с какво точно искам да се занимавам. Първото ми образование е икономическо, което много ми помогна да се науча да работя с клиенти. За мен например беше трудно да започна като дизайнер в интериорно студио. Трябваше ми време да събера кураж и да стартирам сама, сама да сбъдна мечтата си. Раждането на дъщеричката ми катализира процеса. Добрата новина е, че в ерата на интернет това е възможно. В момента имам собствен сайт и блог, както и facebook страница и месечен дизайн бюлетин. Уча се непрекъснато, в момента сменям програмите си за дизайн и подобрявам визуализациите си. Моето разбиране е, че професията на интериорния дизайнер е по-скоро маратон, а не спринт – важното е да си коректен, талантлив и да обичаш това, което правиш.

Сега развивам две иновативни услуги за България – е-дизайн, или интериорен дизайн по интернет, и холистичен дизайн. И двете са прекрасни и съм убедена, че има пазар за тях.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Аз съм доста активна и подкрепям различни каузи – от организации, които помагат на бездомни животни, до популяризиране на йога сред широката аудитория. В момента съм доста загрижена за бъдещето на квартала, в който живея – „Дружба 2” в София. Тези дни тече обсъждане на нов проект, който, доколкото разбрах от съграждани, предвижда застрояване на голяма част от зелените площи посредством нов План за регулация и режим на застрояване за преструктуриране на жилищен комплекс (ПРРЗПЖК) за местност „Дружба-2 – ІІ част“ (ПУП). Аз лично не съм против строителството в квартала като цяло, просто апелирам то да се прави с грижа за всички жители и най-вече за децата ни! Ако всичко се застрои, те къде ще играят?

7-Spalnq-za-teen-princesa
Спалня за тийн принцеса
7-Dnevna-v-savremenen-stil
Дневна в съвременен стил
7-Cvetna-exploziq
Цветна експлозия
7-Bambukova-kuhnq
Бамбукова кухня

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си