Професионалните брокери на недвижими имоти продължават работа в услуга на гражданите

0

Независимо от спецификите на момента, в който се намираме, професионалните брокери на недвижими имоти няма да прекъснат своята работа в услуга на гражданите, а професионалните агенции за недвижими имоти няма да затворят своите врати. Нека не се поддаваме на паниката, а когато всички трябва да бъдем отговорни към Обществото, да проявим адаптивност и креативност. Клиентите ни в момента имат особена нужда от нашата професионална подкрепа. Това казват в свое обръщение от Национално сдружение Недвижими имоти във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и отговорността на бизнеса с недвижими имоти.

Организацията посочва, че работи по въвеждане на практики, с които да допринесе за намаляване на риска от разпространение на коронавирус COVID-19 и опазване здравето на нашите клиенти, служители и колеги. Те са насочени и към ограничаване на физическите контакти и броя на срещите, които са необходими за сключването на всяка сделка. В тази връзка препоръчваме:

  • все по-сериозното използване на новите технологии при организирането на огледи – VR и AR технологиите;
  • използването дезинфекциращи препарати, маски, ръкавици, калцуни при провеждането на огледи и срещи;
  • използването на видеоконсултациите между брокери и клиенти онлайн, което допълнително ще намали риска и ще улесни и спести време и на двете странизползването на различни форми на неприсъствено (но и с всички гаранции) подписване на посреднически договори, договори за наем, договори за депозити, включително предварителни договори и други документи.
  • използването на различни форми на неприсъствено (но и с всички гаранции) подписване на посреднически договори, договори за наем, договори за депозити, включително предварителни договори и други документи.
  • клиентите да избягват контактите и случайните огледи с множество случайни брокери на недвижими имоти, а да изберат свой личен доверен и професионален брокер, с който да работят отговорно и ексклузивно от началото до края на процеса.

Убедени сме, че недвижимите имоти са били и ще продължат да бъдат най-добрият инструмент за съхраняване на спестяванията и за инвестиции на гражданите, особено в подобни турболентни времена. Статистиката и историята доказват, че в средносрочен и дългосрочен план имотите винаги са били най-добрата инвестиционна възможност в българската икономическа действителност и вярваме, че българските граждани ще продължат да я предпочитат, се казва още в писмото.

Във време, в което наблюдаваме спадове на борсовите индекси, цените на по-рисковите инвестиционни алтернативи – акциите, криптовалутите и петрола, дори сериозна волатилност при златото, недвижимите имоти остава най-сигурната инвестиция и най-добрата възможност за преминаване през така създалата се ситуация.

От НСНИ призовават всички от бранша да последват примера на членовете на сдружението в прилагането на добри практики и да продължат да надграждат своите знания, умения и компетенции. 

Сега е и моментът в стремежa ни да сме отговорни към своето здраве и това на нашите клиенти, колеги и служители, необратимо да приложим в ежедневната си дейност PROPTECH /виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR), чатботове, заснемане с дронове, електонно отдалечено подписване на документи, онлайн консултации и мн. др./, да приложим всички добри и етични практики, за да направим бизнеса си необратимо по-честен, по-справедлив, по-добър, по-малко рисков, по-атрактивен и нискоразходен, посочват от организацията. И препоръчват активно използването на електронен подпис за електронно отдалечено подписване на документи, както от страна на юридическите, така и от страна на физическите лица.

НСНИ приключва работата по стартирането на доброволния Професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти, с възможност за издаване и на професионални карти на членовете на сдружението, които да дават бърз и преференциален достъп до предоставяните услуги „на гише“.

По отношение на наемите, призивът е отговорните компании и всички колеги, които работят в този сектор да работят етично и професионално в най-добър интерес на своите клиенти. Гражданите, които имат нужда от жилище под наем да не се поддават на фалшиви и заблуждаващи обяви на откровенно измамни „фирми“, а да изберат информирано свой доверен брокер!

Що се отнася до сътрудничеството с държавните и общински институции НСНИ ще изисква повишаване на дигитализацията на бранша чрез повсеместно електронното обслужване и получаване на колкото се може повече от необходими документи неприсъствено.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си