Навигатор Home » На фокус » Променят градската среда на София в 4 направления

Променят градската среда на София в 4 направления 

12-13_Doklad_Geel-new

Препоръките на урбаниста Ян Геел и екипа му влизат в работния график на общината

Столична община предприема мерки за подобряване на публичните пространства и градската среда. Това стана ясно след обсъждането на доклада на урбаниста проф. Ян Геел за състоянието на централната градска част на София. Датският специалист бе поканен преди година, за да помогне в планирането на работата по създаване и развитие на публичните пространства в градския център. Тогава бе поставено и началото на проект „София – град за хората”. Сега стратегията е готова, предстои анализът на световноизвестния урбанист и неговия екип да бъде развит в програма с конкретни мерки за действие. В изготвения документ се съдържат препоръки по четири направления. Това са: градска идентичност – да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с планината, минералните извори, историческите забележителности и др.; мобилност – 12-13подобряване начина на придвижване – чрез подобряване пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони, пешеходни пространства, свързани с паркове, градини и други обществени места; обществен живот – връщане на хората от моловете в града чрез подобряване градското пространство с множество функции; качество на публичното пространство – уеднаквяване дизайна на фасадите на сградите, пътна настилка по привлекателен начин.

Според доклада столицата трябва да развие своя идентичност, начините на придвижване, обществения и културния живот, а свободните пространства трябва да са повече. Екипът на Геел посочва, че София трябва да се възползва от близостта на планините, като бъдат подобрени визуалните и физическите връзки с тях и да използва повече минералните води. Трябва да бъде изградена мрежа от пешеходни улици и велоалеи, за да може жителите на града да се насладят на архитектурата в центъра и археологическото наследство. Подобрение за пешеходното придвижване трябва да бъде направено и покрай големите булеварди в столицата, като за пример бе даден „Тодор Александров”, където на места тротоарите са твърде тесни. На много места липсват и удобни трасета за пресичането им, а броят на подлезите и надлезите да бъде по-малък. Автомобилите пък трябва да бъдат отклонени от центъра. Необходимо е и да бъдат въведени указания как могат да изглеждат елементите в публичното пространство – от фасадите до кофите за боклук и осветителните тела. Глобите за паркиране върху тротоарите трябва да са повече, а колчетата, разположени по тях, да са по-малко. Времето за изчакване на светофарите трябва да е по-кратко.

12-13

На работна среща експерти обсъдиха възможностите за реализация на Доклада „София – град за хората“, както и координацията между отделните проекти

Според Ян Геел София има едни и същи проблеми като повечето големи градове в света, сред които са Токио, Мелбърн, Москва, Копенхаген и Ню Йорк. Най-общо това са малкото пешеходни пространства и големият брой автомобили. Според Геел това се дължи на зародилия се през 1960 г. модернизъм, който „каза довиждане на грижата за хората”, а фокусът се е изместил върху сградите. Малко след това се появило и „нашествието на автомобилите”. Според специалиста тогава никой не си е давал сметка, че дори най-малката постройка оказва влияние върху качеството на живот, което е важното за града и неговите жители. Положението в градовете се влошило, когато навлезли автомобилите и изведнъж градското планиране пренебрегнало още повече човешкия мащаб. При планирането 50-60 километра разстояние за пътуване се е смятало за нормално, защото е съвсем възможно за автомобилите. И така автомобилите окупирали центровете на градовете вместо хората. Обратният процес обаче не е толкова труден за изпълнение колкото изглежда, казва Геел. За пример урбанистът посочи площад „Таймс скуеър” в Ню Йорк, по чиято промяна са работили той и неговият екип. Дълги години „Таймс скуеър” бе по-скоро изключително натоварено кръстовище, с малко място за хората, отколкото площад. През 2013 г. екипът на Геел започва работата си по пространството и днес то има по-големи пешеходни зони, кафенета, по-малко автомобили, което, по думите на Геел, го прави чудесно място, за да се насладиш на града. Когато чу какво сме направили в Ню Йорк, ми се обади кметът на Москва и поиска да направим същото и там, каза Геел и посочи града като поредния успешно освободен от коли и върнат на жителите му.

Проф. Ян Геел, архитект и урбанист:

Столичната управа има огромното желание да подобри визията

12-13Столична община има огромното желание да подобри града, да го направи приветлив за хората и има прекрасна визия за това. През последните 30 години аз и моят екип работим за подобряването на градовете навсякъде по света и установихме, че навсякъде има огромно желание градовете да станат по-очовечени. На хората им е дошло до гуша от бетона, който влошава качеството на живот, от автомобилната индустрия, от колите, които са навсякъде. След 2000 г. на все повече места по света се появява това желание – градовете да са насочени повече към хората. Качеството на живот се подобрява, а мобилността се изменя – все повече се използват метрото и велосипедите като начин на придвижване, автомобилите намаляват. Това е символ на промяната – градовете стават все по-приветливи за хората. Бяхме изключително щастливи да се запознаем с България, да осъществим контакт със София и да установим, че общината тук има огромното желание да подобри града, да го направи по-добър за хората. София е прекрасна, но има нужда от малко полиране. Смятам, че заедно ще постигнем търсения резултат.

12-13

Йорданка Фандъкова, кмет на столицата:

Насоките са за удължаване на пешеходните зони и велоалеите

Амбицията на Столична община да развива София като зелен и иновативен град и град на младите хора минава през анализ на препоръките, направени от архитектурното бюро на светилото в урбанистиката проф. Ян Геел. Голямата цел е промяна на средата – тя да стане по-достъпна и здравословна, като се акцентира върху парковете и градините, обществените пространства, минералните извори, историческите забележителности, зелените части на столицата, планинските райони и др.

„Действията по проекта прехвърлят работа в рамките на един кметски мандат”, подчерта Фандъкова. В обсъжданията за промяната на градската част са били включени както общинските съветници, така и гражданите на столицата.

12-13

Предстои свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града

Фандъкова смята, че част от мерките и решенията на проблема с достъпността се изпълняват. Докладът ще се превърне в програма, по която да се работи в посока облекчаване на трафика в града, подобряване връзките между парковете, оформяне на публичните пространства, за да са по-достъпни. „След публикуване на доклада специален екип под ръководството на главния архитект на София и зам.-кметове ще подготвят програма с краткосрочни мерки с хоризонт 2020 г., средносрочни с хоризонт до 2025 г. и дългосрочни до 2030 г.”, подчерта кметът. По думите й, докладът показва големите предизвикателства – промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на така наречената „спокойна зона”.

Идеята на общината е пешеходната зона по бул. „Витоша” да се удължи до бул. „Стамболийски”.

Ще се търси архитект за изготвяне на проект и за площад. „Св. Неделя”, посочи кметът на София. Всички тези етапи са насочени за разширяване на пешеходните зони в града, подчерта Фандъкова.

12-13По думите й, през октомври е започнала програмата за разширяване зелената част на града, като за две години се планира засаждане на 120 000 дръвчета, като част от тях вече са засадени през миналия месец. Фандъкова отбелязва, че най-тежката задача по доклада касае частта с веломрежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града. Строителството обаче затруднява осъществяването на тази идея. Проблематични са и мерките за улесняване достъпа до Витоша. „Засега е трудно да се справяме с желанията на инвеститорите”, подчерта Фандъкова.

Хенриете Вамберг, изп. директор на Jan Gheel Architects:

Търсим максимална свързаност между улиците, парковете и площадите

12-13

Търсят се варианти за повече пешеходни зони в столицата

„Донякъде интересното за София е, че улиците, парковете, площадите трябва да бъдат по-добре свързани. Примерно предстои разширяването на пешеходната зона на „Витоша” до „Св. Неделя” и там, на площада, трябва да се опитаме да поукротим движението, за да се даде по-добро качество на живот за хората, които живеят тук… Това е един от първите ни проекти за София. Обсъждаме го заедно с градските власти, но има и много други идеи за столицата. Основните са, че се търсят редица подобрения на обществено достъпните площи в града, също така облекчаване на трафика в северните части на града и намаляване донякъде на движението в центъра.

Арх. Здравко Здравков, гл. архитект на София:

Чакаме от 2018 г. да важат ограниченията за височината на сградите заради гледката към Витоша

Надяваме се от началото на 2018 г. да важат ограниченията за височината на сградите, за да се осигури гледка към Витоша, заяви гл. архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. „Новите сгради в пояса бул. „Цар Борис III” – градски център – бул. „Драган Цанков”, „Ал. Малинов” и Околовръстен път да са с височина до 75 м”, поясни арх. Здравков. Предложението на общината е новите сгради след Околовръстния път да са високи най-много 15 метра. „До края на годината искаме да влязат в сила тези правила. Предложението е внесено за обсъждане в Народното събрание”, обясни той. Ще бъдат определени зони, където ще бъде разрешено построяването на небостъргачи. Тези мерки се предлагат във връзка с подобряването на градската среда в частта й за хубава гледка към Витоша.

12-13

Това е и един от акцентите в доклада на Ян Геел за градска идентичност – да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с планината, минералните извори, исторически забележителности и др. Подобряване на мобилността чрез оптимизирането на обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони е друга предстояща задача пред екипа на главния архитект. Ще се работи и за създаване на системи за обвързани пешеходни трасета – пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места. „Сред приоритетите ни е да върнем хората от моловете в града чрез подобряване градското пространство с множество функции”, обясни арх. Здравков. Той акцентира и върху качество на публичното пространство. Предстои много работа за уеднаквяване дизайна на фасадите на сградите, подобряване на пътните настилки, дори и кошчета за боклук, но по привлекателен, а не по скучен начин.

 

Добавете коментар