Двама от крупните европейски производители на автомобили водят преговори за инвестиции в България, информират от „Аутомотив Клъстер България”. Тяхно проучване сочи, че от края на миналата и началото на 2014-а година се преговаря с 6-7 от големите европейски автомобилни доставчици, за изграждане на завод в България. Две от компаниите към момента са заявили, че проявяват сериозен интерес.

Според представител на „Аутомотив Клъстер България” привличането на европейски производител на автомобили в страната, ще зависи от това, дали правителството е готово да отговори на изискванията на такъв голям инвеститор. В случая не става дума за предоставяне на терен или ниски данъчни ставки. Това, което интересува толкова големите инвеститори в началния етап на преговорите, е как могат да бъдат осигурени кадри за един автомобилен завод, за който са нужни между 5 до 10 хиляди обучени работници. От тях минимум 1000 или 2000 трябва да са висококвалифицирани служители.

Статистика сочи, че има около 100 компании, произвеждащи части за автомобили в България.

В „Аутомотив Клъстер България” членуват 27 дружества, които дават работа на 9000 души в България и на почти половин милион по света.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си