Навигатор Home » Икономика » ПРОЕКТ Такса „смет” се вдига до 20% годишно

ПРОЕКТ Такса „смет” се вдига до 20% годишно 

18-TAXA

Искането такса „смет” да бъде определяна според количеството изхвърляни отпадъци засега няма да се прилага на практика. От Министерството на финансите внесоха през седмицата нов проект за обществено обсъждане, който предвижда гратисен срок за всякакви промени до 2020 година. През него обаче общините ще имат право да увеличават налога с 20% годишно.

В момента общините масово определят таксата на базата на данъчната оценка на имота, като от години бизнесът настоява това да става на основата на реално генерирания отпадък. Това е и изискването на европейското законодателство. Притеснението е, че тази формула драматично ще завиши сметките на гражданите за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събиране, извозване и депониране на сметта. Смята се, че в момента бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но превежда 70% от таксите.

Промените сега предвиждат хората и бизнесът да плащат такса „смет” за три отделни услуги – събиране и транспортиране на битови отпадъци, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места. За първите две услуги такса „смет” ще може да се определя според индивидуалното количество битови отпадъци за даден имот или брой ползватели на услугата в него.

За да се плаща според количеството боклук, общините може да задължат хората да си купуват определени торби, с които да изхвърлят сметта. Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират, но той е много по-сложен и субективен. За третата услуга – чистота на обществените места, такса „смет” ще може да се определя според три критерия – брой ползватели на услугата в имота; разгънатата му площ; или брой лица с постоянен адрес.

Отговор на ПРОЕКТ Такса „смет” се вдига до 20% годишно

 1. BHW

  Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.

  I love the information you provide here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good blog!

   

Добавете коментар