Навигатор Home » Икономика » Проекти за 1 млрд. лв. търсят място в България

Проекти за 1 млрд. лв. търсят място в България 

Компании, които вече имат производство у нас, все по-често поглеждат към районите с висока безработица

16 проекта на чужди компании на обща стойност 165 млн. лв. е сертифицирала от началото на годината Българската агенция за инвестиции, съобщи нейният председател Стамен Янев. Само през тази седмица са връчени пет такива документа. Прогнозите са до края на 2017 г. да бъдат сертифицирани обекти, в които ще бъдат вложени около 400 млн. лв., а откритите нови работни места в тях ще са за над 6000 души.

„В последните години наблюдаваме траен интерес към секторите автомобилостроене, най-вече части за големите концерни, информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг на бизнес процеси, логистика и транспорт. Преработващата промишленост също е сред желаните сектори, най-вече хранителната индустрия”, коментира фактите Стамен Янев. В момента в БАИ има заявени 24 нови проекта на обща стойност 570 млн. лв. Работи се и по потенциални проекти за над 1 млрд. лв., в които сме конкуренти с други държави.

„Наскоро започнахме сериозни разговори България да се оформи като център за производство на електромобили. При положение че имаме сериозни постижения в сферата на иновациите, не е необходимо да произвеждаме по стари технологии. Бъдещето е в това да се развива производството на електромобили у нас. Основата могат да поставят многото фирми, произвеждащи компоненти за коли у нас”, обясни още Стамен Янев.

 

 

Добавете коментар