Навигатор Home » На фокус » Проектират визията на София по модел на други евростолици

Проектират визията на София по модел на други евростолици 

12-13---Vizia---Sofia---arh.--Zdravko-Zdravkov

Главният архитект Здравко Здравков ще следва съветите на Ян Геел

Катя КОСТОВА

В столицата се проведе първата конференция относно проекта „Визия за София“, в който трябва да се даде хоризонт до 2050 г. как ще се развива столицата. На нея бе представен прогресът в експертния етап от създаването на споделена визия за развитието на града. Конференцията бе в 7 тематични панела за всяко от направленията, през които се изследва състоянието на града, за да може да започне информиран диалог за неговото бъдеще: хора, идентичност и култура, икономика, управление, градска среда, околна среда, транспорт.

Столична община отдели близо 500 хил. лв. за стратегията за развитие на София, която трябва да бъде готова до септември 2018 г. След това ще бъде гласувана от Столичния общински съвет и ако бъде приета, ще послужи като основа за промяна на Общия устройствен план на града.

Той добави, че София трябва да черпи опит от другите големи европейски столици, но трябва да запази и своята идентичност. „Трябва да сме наясно, че към 2050 г. столицата ни ще е част от големия глобален свят, в който населението ще е надхвърлило 9 млрд., концентрацията на жителите в големите градове ще се е увеличила, а броят на автомобилите в света ще е близо 2 млрд. Предизвикателствата пред обществото тогава ще бъдат изключителни – около 50% от сегашните дейности ще се извършват от роботи, а начинът на придвижване ще е коренно променен. Затова е важно стъпките, които днес заложим, да бъдат правилни, за да създадем град, който изглежда добре, в който човешкият мащаб е запазен и в който се правят не шосета и магистрали, а улици – за комуникация, търговия, събития. Изобщо – един жив и привлекателен град”, обясни арх. Здравков.

12-13---Vizia---Sofia--1Главният архитект припомни, че преди година в Софийската градска художествена галерия бе представена книгата на датския урбанист Ян Геел „Градове за хората”. Впоследствие екипът му разработи доклад за развитието на София, включително за нуждата от повече пешеходни пространства в централната градска част. „Трябва да следваме посоката на проф. Геел. Когато идва експерт от световна величина и ни показва правилния път – че градът трябва да промени начина си на мислене, да махнем американския модел от София – да излезем от моловете, да слезем от колите, да започнем да мислим за пешеходците и да върнем хората обратно в града, ние трябва да го послушаме.”

„Целта на конференцията е да представим докъде сме с изследователската работа, по какви методи работим и какви предизвикателства срещаме. Организираме дискусионните панели, за да съберем обратна връзка от различни заинтересовани страни и да оптимизираме процеса”, каза Любо Георгиев, ръководител на координационния екип на „Визия за София”, който представи целите и графика на инициативата. Той обясни още, че до момента най-трудното е да ангажират хора с важността на документа и да дават идеи за него.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ЕКСПЕРТИТЕ

Всяка община е необходимо да има свой анализаторски център, защото има различни групи, които имат различни потребности, смята доц. Елена Стойкова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Катедра „Социология”. Данните ги има, но те трябва да се централизират и обработват, предложи тя.

Много голям е проблемът със събирането на информация, защото няма ясни количествени параметри, липсва обединен информационен архив за културния живот в столицата, каза проф. Александър Кьосев, ръководител на изследователски екип „Култура и идентичност” към „Визия за София” и директор на „Културен център на СУ”. Бяло петно е понятието „идентичност” на софиянци – всички говорят, но никой не се заема да пише по въпроса сериозно, смята той.

Арх. Дафина Барфончовска, независим експерт, член на „Форум културно наследство”, констатира желанието от страна на екипа за струпване на данни, което може да размие основните цели. Тя предложи да се търси предимно каква приемственост има и кои са устойчивите модели в материалното и нематериалното културно наследство.

Според Юрий Вълковски, експерт „Културни политики”, екипът е поставил добра основа, но съществуват понятийни предизвикателства. „Малко ме притеснява слагането на културата в сектори. Големият въпрос е кои са двигателите на социална и културна иновация в града”, каза той.

Ориол Естела, главен координатор на стратегическия план за развитие на Барселона 2020, представи инициативата Metropolitan Strategic Plan of Barcelona (PEMB) и 30-годишния опит в сферата на своя град. Той посочи включването и участието в градското планиране на всички граждани като ключов фактор за развитието на общината. „В Барселона се научихме, че най-важно в градското планиране е намирането на консенсус, пакт и договор между различните заинтересовани страни, и за да сме успешни, търсим и представяме именно това”, добави той.

Акцентът в лекцията на един от авторите на Imagine Boston Танър Дъдли бе създаването на условия за информиран диалог. „Това ни помогна да разберем нуждите на общността, събрахме данни за настоящата ситуация в града и определихме начина, по който ще отбелязваме прогреса”, обясни той.

Ръководителят на иновативния проект DigiTel в община Тел Авив (Израел) Зоар Шарон разказа на форума за създадената платформа за гражданско участие, която се фокусира на умното взаимодействие с жителите чрез съвременни технологии. По думите му, така се персонализира системата за комуникации, която предоставя на гражданите информация, и услугите в града, съобразени с техните интереси и точно местоположение. Благодарение на направеното досега градът е лидер в националната програма „Дигитален Израел”.

Творческите идеи на тандема архитекти Георгиев и Бакърджиев преобразяват центъра на Стара Загора

Водно огледало с гранитни плочи, фонтани от звук и светлина, сцена под звездите, детски площад и зелени острови. Това са част от идеите, които предстои да се реализират с реконструкцията на площадното пространство и пешеходната зона по централния булевард в Стара Загора. Изпълнението на втория етап на проекта „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора“ започна преди около месец.

12-13-St.Zagora-3Чрез проведената открита процедура по ЗОП за изпълнител на строително-монтажните работи е избран ДЗЗД „Красива Стара Загора“, Бургас, с участници в обединението – „Тийм инженеринг“ ЕООД, Бургас, и „БИАД – С“ ЕООД, София. Реконструкцията, благоустрояването и подобряването на физическата среда обхваща два обекта – площадното пространство около община Стара Загора и пешеходната зона по бул. „Цар Симеон Велики“, от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Общата стойност на договора за двата обекта е близо 6,9 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от ОП „Региони в растеж 2014-2020”.

Проектът за реконструкция на площадното пространство около община Стара Загора, чиито автори са арх. Велимир Георгиев и арх. Александър Бакърджиев, включва поставяне на настилка от гранит с голяма здравина и трайност под формата на каменни плочи по целия площад, което трябва да обобщи и подчертае визията му. В западната част на площадното пространство ще бъде изградена ниска сцена със 7-8 стъпала към площада. Стъпалата ще бъдат оформени като места за сядане в близост до зеленината, за да бъде ползван площадът ежедневно като зона за почивка и срещи. Водни фонтани със звук и светлина, излизащи директно от земята, ще разхлаждат въздуха и ще представляват атракция, желана зона в горещи дни и предпочитано място за игри от децата. Предвиждат се масивни пейки, които могат да бъдат ползвани както за почивка, така и за удобно наблюдаване на сцената. Нови високи широколистни дървета ще рамкират площта от юг и ще осигурят сянка по южната периферия. Планирано е преустройство на стълбите южно и източно от сградата на общината, изграждане на нова междинна площадка с вкопани кашпи за дървета и коледна украса. За птицата Феникс е отредено специално място – на повдигнато ниво спрямо котата на площада, където пластиката ще представлява основен акцент на тъмния нощен фон и търсен ефект в светлинното решение на площада.

12-13-St.Zagora-1

Пешеходната зона по бул. „Цар Симеон Велики“ също ще бъде изпълнена с настилка от гранит под формата на павета и каменни плочи по цялата улица. Предвижда се подобряване на пространствата около жилищните сгради и цялостно реорганизиране на търговските обекти. Ще бъде осигурен и достъп за хора в неравностойно положение и майки с колички.

Достъпни зелени и рекреационни зони ще бъдат в пряка връзка с главната улица чрез повече зони за почивка и организиране на нови места за културни и социални изяви. Надлъжно в улицата ще бъдат обособени централна ос, рекреационни пояси и периферна ивица. Основният пешеходен трафик ще се осъществява в най-широката зона – централната ос, а от двете й страни ще бъдат разположени рекреационните пояси. На места рекреационният пояс ще се поставя в средата на централната ивица. В тези пояси ще има места за почивка, осветление, чешми, временни търговски обекти. Периферната ивица ще бъде освободена от обекти, а настилката ще е в по-голям мащаб и материал като на централната ос.

В самото начало на участъка, от ул. „Хаджи Димитър Асенов” до бул. „М. Методи Кусев”, ще има монумент, зад който ще започне зелена зона с линия от висока растителност, питейна фонтанка, пейки и елементи на градската среда, а в оста на главната пешеходна улица ще бъде поставена рекреационна зона. В пространството пред хотел „Верея”, по бул. „М. Методи Кусев” на юг от главната улица, в средната зона ще има нови столчета за отдих, а от двете им страни ще се обособят ивици за свободно преминаване. Заетите от заведенията площи ще се позиционират изцяло по периферията на улицата. Настилката ще бъде ремонтирана, като използваният варовик ще се замени с мрамор. Предвижда се поставяне на няколко информационни мултимедийни табели, които да осведомяват жителите и гостите на Стара Загора за културно-развлекателна програма на града.

12-13-St.Zagora-2

Демонтажът на елементи от старото площадно пространство пред общината в Стара Загора започна в началото на октомври

В зоната от бул. „М. Методи Кусев” до бул. „Руски” са разположени надлъжно три различни функционални зони – централна ос, рекреационни пояси и периферна ивица. Предвидено е вкопаване на 2 метални релефни плочи – с градоустройствените схеми на античния град Августа Траяна и на град Стара Загора, проектиран от Лубор Байер. В сектора от бул. „Руски” до ул. „Цар Иван Шишман” ще се отворят зоните към търговските обекти, към прилежащите кафенета, ще се оформят зони за почивка и срещи. Пред Областната управа ще се обособят места за организиране на събития, концерти и други масови изяви. Зад Музея на религиите ще се разположат малки озеленени зони за павилиони или за отдих. В участъците с пресичане на бул. „Цар Симеон Велики“ с бул. „Руски“ и ул. „Шишман“ се предвижда изграждане на изкуствена неравност, която не променя котата на бул. „Цар Симеон Велики“, но ограничава навлизането на автомобили с висока скорост. Пред сградата на бившия „Електродом” се оформя ново площадно-рекреационно пространство на нивото на улицата. Площадът ще бъде изпълнен с квадратни зелени острови, в част от които са предвидени нови дървета. Акцент в зоната ще бъде ново водно огледало с релефни гранитни плочи на дъното му, които ще изобразяват различните епохи от историята на града. Зелените площи в зоната от ул. „Парчевич” до ул. „Кольо Ганчев” ще се превърнат в рекреационна зона. По южната периферия на улицата тя ще се комбинирана с търговска зона за тротоарно право. В зоната от ул. „Кольо Ганчев” до бул. „Патриарх Евтимий” е предвидено открито и достъпно пространство за детски площад – за игри и мероприятия, с подходяща настилка и вградени осветителни тела, като се създава естествена връзка между пешеходната зона, парка и СОУ „Васил Левски”. На изток от площада ще се развие пространство за игри с щамповани очертания върху настилката и две бетонни тенис маси. В най-източната част на зоната се развива озеленена рекреационна зона, която да играе ролята на естествен буфер и завършек на пешеходното пространство.

 

Добавете коментар