27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Продадоха легендарния мост на Мечо Пух

Дървеният мост, вдъхновил автора на „Мечо Пух“, е продаден за над 150 000 евро на търг във Великобритания, съобщи АФП. Това е два пъти повече от предварителната му оценка.

Мостът беше оценен на между 40 000 и 60 000 британски лири (между 47 000 и 70 000 евро). Купен е на двойна на тази цена от Уилям Саквил, граф де ла Вар. Той е собственик на имение на няколко мили от първоначалното местонахождение на моста и ще го инсталира в имота си.

„Надявам се много деца и възрастни да се наслаждават на оригиналния мост, вдъхновил една от най-известните игри, която още се играе във Великобритания и по света“, заяви новият собственик.

Писателят А. А. Милн харесвал този мост в гората Ашдаун в Англия. Със сина си Кристофър Робин Милн той играел на него на „пухстикс“ – хвърляли пръчки и гледали чия първа ще премине от другата страна.

Мостът, първоначално наречен Позингфорт, е построен около 1907 г. През 1997 г. официално е преименуван на Пухстикс от сина на покойния писател.

През 1999 г. мостът е демонтиран, след като е повреден от посетители и е заменен от по-нова конструкция, финансирана от корпорация „Дисни“.

Демонтираният оригинален мост бил съхранен в горския център Ашдаун, а местните власти дали разрешение за възстановяването му. За реконструкцията е използвана дървесина от местни дъбове за направа на липсващите елементи.

Продажбата съвпада със 100-годишнината на плюшеното мече, подарено на Кристофър Робин Милн за първия му рожден ден през 1921 г.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ