ПРОГНОЗА: Очаква се банките да отпускат по-малко ипотечни кредити, а лихвите плавно да се увеличават

Стабилност на пазара на имоти след първото тримесечие на годината, отчитат брокери

0

Вече имаме реална картина за състоянието на жилищния пазар у нас след първото тримесечие на годината. За успокоение на всички, които желаят да купят или продадат недвижимост, статистическите данни от банковия и имотния сектор очертават относителна стабилност. След като миналата година цените на жилищата скочиха между 4 и 11% в цялата страна, до края на 2019-а не се очаква подобен ръст. Кредитни консултанти обаче предупреждават, че се очаква банките да отпускат по-малко ипотечни кредити, а лихвите плавно да се увеличават.

Справка на „Строителство Имоти“ сочи, че при семеен доход от около 3500 лева месечно банкерите са готови да отпуснат безпроблемно до 200 – 220 000 евро. Какво жилище може да се купи с такава сума зависи естествено дали става дума за София, областен град или някое друго населено място.

Извън столицата и тази година продължава активността на имотния пазар в Пловдив. В града има същественo увеличение на обемите ново строителство. Цените му варират между 800 и 950 – 1000 евро на кв. м. Панелните жилища се търгуват средно между 660 – 750 евро на кв. м. Според брокери в града под тепетата най-предпочитан от кандидат-купувачите е район „Западен” и в частност квартал „Христо Смирненски”. За последните две години местната общинска администрация е издала 32 строителни разрешения за нови жилищни кооперации. А районът остава привлекателен заради зеленината, близостта на спортни съоръжени, здравни центрове и учебни заведения.

Освен жилища в големите градове все повече хора обмислят покупката и на втори дом – на море, планина или дори на село, показват анализите на брокери от водещи агенции в страната. Тази тенденция ще държи активни пазарите и в по-малките населени места, и по курортите тази година. Най-масовият профил на купувач за такива имоти във вътрешността на страната е – семеен, на възраст 35-50 години, с малко над средните за страната доходи и с професия, която позволява работа от дистанция.

Според кредитни консултанти се очаква цялата 2019 г. да е стабилна на кредитния пазар, както по отношение на ипотечните кредити, така и на потребителските. Лихвите сега са стигнали историческо дъно – между 3,2% и 2,8%. Очакванията са плавно да вървят нагоре.

По правило когато банките леко затегнат кранчето на кредитирането, тогава цените на имотите също започват да спадат.

Състоянието на банковия сектор у нас се подобрява през последните 3 години, сочат анализите на БНБ. Но банките в цяла Европа започват да се запасяват с авоари в случай, че настъпи нова криза, за каквато се говори. Централните банки постепенно започват и да повишат лихвите си, за да могат при следваща криза евентуално да ги намаляват, иначе няма инструменти, с които да се бори кризата.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си