Прогноза: Задава се криза на пазара на горива

За фалити на малки бензиностанции предупреждават от Българската петролна и газова асоциация

0

От Българската петролна и газова асоциация предупреждават за криза на пазара с горивата.  За нея се изказа по БТВ експертът от асоциацията Светослав Бенчев. Той прогнозира,че много обекти ще затворят.

Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство”, поясни Бенчев.

Той се обърна с молба към Бойко Борисов да бъде направено среща и да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да бъде удължен с 2-3 месеца.

Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър и до премиера и които не са получили отговор.

Относно повишаването на цените на горивата Бенчев заяви, че това е очаквано, след като има повишаване на цената на суровия петрол.

Припомняме, че за месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът пък вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

Причината е повишаването на котировките на суровия петрол. За последния месец те са с около 16% нагоре. Нашите цени по бензиностанциите са се повишили съответно с 5% и 6% за бензина и дизела”, поясни експертът.

Светослав Бенчев заяви още, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си