18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Изградиха фотоволтаична инсталация на Спортна зала – Свиленград

Община Свиленград приключи изграждането на 30 kW фотоволтаична инсталация за нуждите на Спортна зала – Свиленград, както и монтажа на 3 зарядни станции за 4 електромобила. Дейностите са по проект „Партньорство за адаптация към климатичните промени“. Инсталацията ще покрива част от енергийните нужди на залата и е важна стъпка за прехода и създаването на енергийно независими обществени сгради на територията на общината.

В рамките на проекта предстои и разработка и приемане на краткосрочна Програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и биогорива за периода 2024-2026 г. Съвместно с останалите партньори в проекта, експерти на община Свиленград ще преминат обучение свързано с изграждане и внедряване на системи за генериране на енергия от ВЕИ, енергиен мониторинг и ефективно енергийно управление. Предстои и извършване на последващи обследвания в мониторингов период на 3 общински и 8 многофамилни жилищни сгради, при които бяха въведени енергоефективни мерки.

Проектът „Партньорство за адаптация към климатичните промени“ се изпълнява по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени” съвместно с общините Смолян, Асеновград, Крушари, дружество „Плеядес България” ООД и Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU).

Средствата са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Проектът е със срок на изпълнение до 23.11.2023 г.

Related Articles

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ