Навигатор Home » Икономика » Проверяват електроцентралите, осигуряващи „студен резерв” за зимата

Проверяват електроцентралите, осигуряващи „студен резерв” за зимата 

16_Proverki.

Министерството на енергетиката започва проверки на електроцентралите, които осигуряват „студен резерв” за зимния сезон. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Подобна инспекция ведомството извършва за първи път. Тя предвижда и замерване на количествата въглища, които централите имат в резерв.

Оценяването на състоянието е провокирано от кризисната ситуация в първите дни на 2017 г. Тогава рязкото застудяване повиши потреблението на електроенергия в целия регион, а в първите дни някои от централите, които осигуряват „студен резерв”, не успяха да активират производството си веднага.

Част от проблемите бяха свързани със замръзването на въглищата, имаше и аварии на мощностите. В същото време страната не можеше да разчита на аварийна помощ от съседните страни, защото и там имаше недостиг на електроенергия.

Междувременно директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов заяви, че са сключени договори за извънредни доставки на електроенергия през зимния сезон със същите производители. По думите му, ЕСО не може да намери други мощности, особено след като е била затворена ТЕЦ „Варна”. Компаниите, които не осигуриха навреме електроенергия, са глобени с 3,5 млн. лв., каза още Йотов. Санкциите са увеличени четири пъти и надеждата е, че това ще стимулира производителите да изпълняват коректно своите задължения.

Добавете коментар