Навигатор Home » Новини » Пробват парижки електробус в София

Пробват парижки електробус в София 

Електробусът вече е бил тестван цяла година в градския транспорт на френската столица

Катя КОСТОВА

Френски автобус, движещ се на акумулатори, бе докаран в София. Возилото за обществен транспорт ще се тества догодина по линия 84 в столицата, свързваща центъра с летището. През последните 12 месеца машината е била изпробвана в Париж.

Батериите на автобуса от ново поколение ще се зареждат на последните спирки от маршрута му. С едно пълнене на акумулаторите бусът ще има възможност да изминава 280-300 км. Електробусът е нископодов, така че да бъде удобен за хората с увреждания и на майките с колички. В салона има климатик и безжичен интернет. Цената на тези електробуси е значително по-висока, но възвръщаемостта на инвестицията е бърза, тъй като разходите са ниски, смятат експерти.

Това е вторият пилотен проект за въвеждането на електробуси в столичния градски транспорт. През пролетта на 2014 г. Столична община пусна модерен китайски електробус по тролейбусна линия 11 в София. Машината се движеше пилотно, като първо трябваше да се преценят разходите и ползите от нея.

Общината планира да купи 20 електрически автобуса за столичния градски транспорт през следващите години. Основната цел е да се намали замърсяването на въздуха в София, което особено през зимата е доста високо.

 

Отговор на Пробват парижки електробус в София

  1. XRumerTest

    Hello. And Bye.

     

Добавете коментар